Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric dodá elektrobusy do Českých Budějovic

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Škoda Electric přispěje prostřednictvím jedenácti nových elektrobusů k modernizaci hromadné dopravy v Českých Budějovicích.

Nové elektrobusy Škoda Electric budou v jihočeské metropoli sloužit na dvou nových linkách. Ty povedou ze záchytného parkoviště na okraji města do historického centra Českých Budějovic, které dosud místní dopravní podnik svými vozy neobsluhoval.

Radek Kapr, obchodní manažer Škody Electric, k tomu uvedl, že jeden z hlavních důvodů, proč si město a dopravní podnik zvolily jako posilu svého vozového parku právě elektrobusy, jsou nulové emise škodlivých výfukových plynů v místě jejich provozu.

Nové devítimetrové elektrobusy pro České Budějovice jsou vůbec nejkratší a nejmenší vozidla, které Škoda Electric vyrobí. Navíc jsou tato vozidla unikátní i díky tomu, že se budou pravidelně a krátce nabíjet pantografem přímo ze stávající trolejbusové troleje přibližně každých 50 km. K tomuto účelu jsou vybaveny galvanicky odděleným nabíječem přímo na vozidle.

Dopravní podnik České Budějovice zajišťuje městskou hromadnou dopravu flotilou autobusů a trolejbusů. Na osm trolejbusových linek v pracovní dny při plném provozu vyjíždí 53 vozů.

Pro Škodu není nový kontrakt zdaleka jediným úspěchem na poli elektromobility. Od března letošního roku například slouží v systému hromadné dopravy hned deset vozidel stejného typu v severomoravském Třinci, v tomto případě elektrobusy provozuje společnost Arriva Morava. Jeden pilotní elektrobus dodala Škoda Electric letos také společnosti Arriva Nové Zámky na Slovensko.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)