Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Octavia je ve finále ankety Automobil roku 2005

Libor Zezulka
Diskuze (38)
Novinářská část ankety o Auto roku 2005 pokročila do závěrečné fáze. Porota vybrala pět vozů, které se střetnou o titul ve finále. Postoupila i nová Octavia.

Porota složená z 28 motoristických novinářů vybrala pět automobilů, které se zúčastní finále ankety Auto roku 2005. Novou Škodu Octavii doprovodí nové BMW 1, Citroën C4, Renault Modus a Volkswagen Golf. Novináři vybírali celkem z jednatřiceti přihlášených vozů, mezi nimiž nechyběl například čerstvý vítěz evropské ankety - Toyota Prius, nový Mercedes-Benz třídy A, Peugeot 407 či BMW 1. Narozdíl od evropské soutěžě se hybridní Prius do českého finále neprobojoval, finále nicméně okusí např. Citroën C4.

Do bojů bohužel nestihl zasáhnout nový Ford Focus, který by jistě zamíchal kartami a nakonec usiloval o titul. Ve druhém kole bude mít každý porotce k dispozici 25 bodů, které rozdělí mezi finálové vozy tak, že musí jasně určit vítěze a zároveň nesmí dát jednomu vozu víc než deset bodů. Uzávěrka kola bude 15. prosince. Narozdíl od předchozích let, kdy byly výsledky okamžitě zveřejněny, budou tentokrát obálky s hlasovacími lístky uloženy u notáře a bude se čekat měsíc na slavnostní vyhlášení.

To se uskuteční v neděli 16. ledna 2005 v pražské Sazka Areně v přímém přenosu TV Prima. Proti minulému ročníků dochází ještě k další výrazné změně. Laická veřejnost nebude tentokrát určovat vítěze, ale pouze tipovat, komu novináři nakonec udělí titul. Podle předsedy Klubu motoristických novinářů Zbyška Pechra se pořadatelé ankety (Svaz dovozců automobilů a Svaz automobilového průmyslu, ve spolupráci s Klubem motoristických novinářů) dohodli na změně proto, že situace byla loni značně nepřehledná.

Libor Zezulka
Diskuze (38)