Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Octavia RS si odbude světovou premiéru 11. července

Michal Fokt
Diskuze (34)
Už víme, kdy nám Škodovka poprvé ukáže sportovní verzi liftbacku Octavia RS. Nebudeme muset čekat do září do Frankfurtu, k vidění bude v červenci na Goodwood Festival of Speed.

Mladoboleslavská automobilka se nám v poslední době, co se nových modelů týče, poněkud míjí s klasickými termíny světových premiér na významných autosalonech. Netrpělivě očekávanou třetí generaci modelu Octavia nám poprvé ukázala v polovině prosince loňského roku a už teď je jasné, že v tradičním rytmu jaro/podzim nebude ani premiéra její sportovní verze Octavia RS.

Ta se představí poprvé letos v létě a to opět nikoli na tradičním autosalonu, ale na akci Goodwood Festival of Speed, která je nejvýznamnější motoristickou událostí ve Velké Británii, konanou pod širým nebem. Na ní se prezentují nejen samotné automobilky a jejich závodní programy a sportovní vozy, ale nechybí ani účast slavných britských i světových osobností ze světa automobilů, klasické vozy a bohatý doprovodný program včetně propagačních závodů do vrchu.

A právě na této automobilové "pouti" se 11. července 2013 světu naživo poprvé ukáže Škoda Octavia RS nebo vRS, chcete-li. Očekává se, že její přeplňovaný zážehový čtyřválec 2.0 TSI bude naladěn na výkon kolem 162 kilowattů a bude disponovat točivým momentem 350 N.m. Objevují se ale Volkswagenem Golf GTI inspirované spekulace, že by mohla vzniknout i výkonnější verze s nějakými 184 kW, což zatím nikdo oficiálně nepotvrdil.

Vzhled Octavie RS III je sice oficiálně tajný, nicméně se dá předpokládat, že bude odpovídat obrázkům, které se zatoulaly před časem do firemního konfigurátoru a na jejichž bázi vznikly další zřejmě poměrně věrohodné počítačové retuše, které už jste také na auto.cz měli možnost vidět.

Michal Fokt
Diskuze (34)
1. 4. 2013 15:43
Re: vRS
V tomhle pripade spis Rally Sport.
23. 3. 2013 20:57
Re: vRS
To sice jo, ale nepoužívá se tu :-)
Avatar - šmoula nešika
22. 3. 2013 19:12
Re: vRS
>:D
Avatar - NSA
22. 3. 2013 13:23
Re: vRS
Jo super moc díky ;-)
22. 3. 2013 11:43
Re: jako gti?
To je otázka. S tím, jak je Octavia prezentovaná a kam je tlačena je klidně možná, že Octavia bude prostě výkonným "dostavníkem" (ani OII RS není nikterak sportovní v kontextu HH), který bude "nad/mimo" třídu HH a pro G GTI nebude soupeřem. Mohla by být více odtržena a stát na trhu "samostatně".