Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Octavia v užším výběru kandidátů na Světové auto roku 2014

Aleš Dragoun
Diskuze (76)
Nová generace Škody Octavia se dostala do třicítky kandidátů ankety World Car Of The Year 2014.

Anketu čeká její desátý ročník, je tedy stále relativně nová. Vznikla v lednu 2004 a první vítěz byl vyhlášen v roce 2005. Zatím možná nemá takovou prestiž jako v našich očích obdobná evropská, která slaví dokonce půlstoletí své existence. To jí ale neubírá na zajímavosti. Celkem 69 odborných porotců z 21 zemí vybralo Top 30, ze které vzejde užší finále a nakonec celkový vítěz. Loni si z WCOTY (World Car Of The Year, jak zní oficiální název v originále) odnesl nejcennější vavříny Volkswagen Golf. Uspěl mimochodem i na starém kontinentu Cenu za nejlepší sportovní auto získalo Porsche Boxster, v kategorii designu byl zvolen Jaguar F-Type a v „zelené“ Tesla Model S.

Soutěže se mohou zúčastnit ty vozy, které se prodávají na nejméně dvou kontinentech a na trh přišly mezi 1. lednem 2013 a 30, květnem 2014. To znamená, že některé jsou vybrány již podruhé, například zmíněný F-Type. Ten je favoritem mezi sportovními automobily. A kdo se o vavříny popere letos? Našince může těšit, že do vybrané třicítky se dostala i třetí generace Škody Octavia. Jinak seznam obsahuje automobilovou všehochuť. Německé BMW zde má trojici modelů, stejně jako japonská Toyota. Najdeme v něm tři elektromobily, ale také běžné hatchbacky hlavně nižší střední třídy. Nechybí kupé, SUV a crossovery, ani MPV.

Možná trochu překvapením je účast kabrioletu Opel Cascada, rozhodně se nejedná o masovou záležitost. Například Ford EcoSport si zatím Evropané koupit nemohou, stejně jako druhou generaci Hyundaie i10. Takový Mitsubishi Space Star pořídíte u nás jen na objednávku. Světová anketa sice také zohledňuje „value for money“, ale nepřikládá tomuto kritériu zas až takový důraz. Na přítomnosti nové S-Klasse, či Maserati Ghibli je to ostatně vidět.

Vítězové budou vyhlášeni na autosalonu v New Yorku v dubnu 2014, a to jak celkový, tak i v jednotlivých kategoriích Performance, Design a Green.

World Car Of The Year 2014 – Seznam kandidátů:

Zdroje: Motor Authority, oficiální web WCOTY

Aleš Dragoun
Diskuze (76)
8. 9. 2013 17:53
Re: VWCOTY
Bychar >:D , tak jdi a kup si ji, treba na splatky ;-)
8. 9. 2013 00:49
První pětka
podle abecedy

Jaguar F-type
Maserati Ghibli
MB S
Porsche Cayman
Range Rover Sport

Máte něco proti?
7. 9. 2013 23:09
Re: Evropský občan!
No oktávka je něco jako holka s pěknýma nohama, docela hezkýma dvojkama, moc nemluví, moc ti nevěří,myslí si že je chytrá, má přehnané sebevědomí a už ji měli všichni i když to s ní nestojí za nic >:D

Avatar - PTS
7. 9. 2013 22:25
Re: Mojich 5 favoritov
Víš co by se tu najednou zjistilo případů sebelajkování? ;-) Ale máš recht, tento drobný detail by soudruzi poupravit měli
Avatar - PeterLuk
7. 9. 2013 22:06
Re: Mojich 5 favoritov
Podľa mňa by palcovanie malo byť verejné - ako na facebooku - že bude vidieť kto dal like a kto dislike.