Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Perun HE s novým designem pro Arriva Nové Zámky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Škoda Electric dodá elektrobus Perun HE s karoserií nové generace městských autobusů Solaris Urbino dopravci Arriva Nové Zámky.

Elektrobus, který již zanedlouho začne vozit cestující na Slovensku, začíná v těchto týdnech vyrábět plzeňská společnost Škoda Electric. Škodovka dodá moderní ekologický vůz společnosti ARRIVA Nové Zámky, která jej bude provozovat ve slovenském městě Šaľa.

Radek Svoboda, obchodní ředitel plzeňské Škody Electric, uvedl, že právě město Šaľa patří na Slovensku k velkým průkopníkům elektromobility. Nový dvanáctimetrový elektrobus Škoda Perun HE (High Energy) s karosérií nové generace městských autobusů Solaris Urbino by zde měl první cestující začít vozit již v létě letošního roku.

Škoda Perun HE je 12 m dlouhý, 2,55 m široký a 3,25 m vysoký elektrobus s elektromotorem o výkonu 160 kW vybavený lithium-polymerovými (Li-Pol) bateriemi s vysokou hustotou energie pro dosažení vysokých nájezdů na jedno nabití.

Při plném nabití ujede elektrobus v městském provozu s cestujícími 150 až 200 km. Vozidlo lze dobíjet standardním způsobem v depu, během noční odstávky vozidla, po dobu šesti až osmi hodin nebo s výkonnou rychlodobíjecí infrastrukturou za 70 minut.

Elektrobus Perun HE je vhodný pro nasazení na linkách s dlouhými dojezdy, kde nelze zřídit potřebnou rychlonabíjecí infrastrukturu nebo časová kapacita na rychlodobíjení není dostatečně dlouhá. Výhodou nočního dobíjení je tzv. balancování jednotlivých článků baterií na stejnou úroveň nabití.

Celková kapacita vozidla s maximální rychlostí 80 km/h je 82 cestujících, z toho 27 sedících. Ve výbavě elektrobusu nechybí výkonná klimatizace a obyvatelé měst i cestující ocení velmi tichý chod vozidla.

Škoda Electric nabízí ve svém portfoliu několik typů elektrobusů. Zákazníci mohou volit podle přepravní kapacity, délky dojezdu nebo způsobu nabíjení.

Pro Škodu není nový kontrakt zdaleka jediným úspěchem na poli elektromobility. Od března letošního roku například slouží v systému hromadné dopravy hned deset vozidel stejného typu v severomoravském Třinci, v tomto případě elektrobusy provozuje společnost Arriva Morava.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
29. 5. 2017 11:22
snad
snad dobudoucna zaboduji v CR stejne jako boduje BYD s elektrobusy v Cine, ty smrdici a rvouci naftove busy us si zaslouzi nahradit necim tizsim ve mestech cele CR :-)