Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Roomster: souhrn informací

Libor Zezulka
Diskuze (101)
Ještě než se Škoda Roomster oficiálně představí na autosalonu v Ženevě, nabízíme vám souhrn informací a všech článků, které jsme o roomsteru zveřejnili.

„Abychom nemuseli propouštět pracovníky, budeme stavět nové modely,“ řekl před časem šéf Audi a ačkoliv vyjadřoval stanovisko jedné značky, hovořil vlastně za automobilky celého koncernu Volkswagen, ba automobilky celého světa. Značka Volkswagen strategii rozšiřování portfolia a tedy oslovení většího počtu zákazníků za účelem zvýšení prodejů a dosažení většího zisku zvolila už na konci minulého století, ale zatím horko těžko dosahuje vyrovnané bilance.

Škodu Auto podobné problémy netrápí, prodejní výsledky jsou rok od roku lepší a s výjimkou superbu, který se plácá na místě, si všechny modely vedou výborně. Přesto musí i Škoda myslet na budoucnost a postupně rozšiřovat výrobní portfolio. O čtvrté modelové řadě se začalo v Mladé Boleslavi hovořit už na konci 90. let minulého století, ale teprve v roce 2003 se úvahy zhmotnily v studii jménem Roomster. Až do toho památného okamžiku na autosalonu ve Frankfurtu škodovky platily za výsostně konzervativní auta.

Najednou však stál na podstavci odvážný koncept malého MPV, jež narýsoval tlustou čáru za minulostí a sliboval úplně nové pojetí designu, v případě Škody Auto můžeme klidně hovořit o designové revoluci. Marně zástupci Škody vysvětlovali, že roomster naznačuje skutečnou podobu budoucích modelů, kdo se podíval na octavii, fabii nebo superb, nemohl tomu zkrátka věřit. Jenže ohlasy veřejnosti byly natolik pozitivní, že nezůstalo pouze u využití konkrétních designérských prvků, například světlometů nebo nárazníku.

Nový design, staré přednosti

Škoda projevila nečekanou odvahu a poslala roomster do sériové výroby v podobě, jež se na cca 70 procent shoduje s původní studií. Zachována zůstala dynamická příď s velkými světlomety, netradičně tvarované boční dveře i bohatě prosklené zadní partie vozu. Naopak zmizely posuvné boční dveře, panoramatické čelní sklo a prosklené víko zavazadlového prostoru. Extravagantní design ovšem nezabránil konstruktérům, aby darovali roomsteru všechny přednosti, kvůli kterým zákazníci škodovky vyhledávají.

Jak ukázalo naše první živé setkání s vozem (Škoda Auto uspořádala „tajnou„ prezentaci pro novináře z vybraných motoristických médií), roomster nabídne hravější avšak stále velmi přehledný interiér, bohatý vnitřní prostor daný především rozvorem okolo 2.6 metru a navíc přidá výbornou variabilitu. Systém VarioFlex ukrývá samostatně posuvná a sklopná zadní sedadla, která bude možné rovněž vyjmout a vytvořit tak přes 160 cm dlouhou rovnou ložnou plochu.

O zavazadla bude dobře postaráno, základní objem kufru činí 530 litrů, maximální hodnota atakuje hranici 1800 litrů. Motorovou paletu Škoda sestavila z jednotek, jež budou pohánět příští generaci fabie, přičemž mezi nimi nechybí obě výkonové varianty úsporného turbodieselu 1.4 TDI 51 a 59 kW a zážehový čtyřválec 1.4 FSI, přítomna pochopitelně bude i osvědčená zážehová šestnáctistovka.

Vzhledem k charakteru roomsteru se přímo nabízí užitková verze a možnost úpravy na vůz kategorie N1. Cena bude začínat cca na 330 000 Kč. Již základní verze roomsteru nabídne čtyři airbagy a pětici tříbodových samonavíjecích pásů, poprvé v této kategorii jsou v nabídce projektorové halogenové světlomety s natáčením a mlhové světlomety s „Corner“ funkcí. Filtr pevných částic bude v nabídce již při zahájení prodeje. Na hlavních evropských trzích bude Škoda Roomster uvedena v létě 2006.

Jelikož se Škoda Roomster zařadí mezi největší hvězdy ženevského autosalonu a následně se pokusí vloudit i přes vyšší pořizovací cenu do přízně českých zákazníků, věnujeme mu na stránkách Auto.cz značnou pozornost. Níže najdete přehled všech článků, ve kterých hraje mladoboleslavská novinka ústřední roli.

Škoda Roomster na vlastní kůži – redaktor Auto.cz si mohl jako jediný zástupce online médií prohlédnout nový roomster naživo.

Počítačová retuš Škody Roomster – první z řady počítačových retuší vytvořená vámi, našimi čtenáři. Tato vznikla jako přímá reakce na netradiční provedení předních a zadních bočních oken

Škoda Roomster v užitkové verzi – další počítačová retuš ukazující roomster coby užitkový automobil. Felicie Pick-up se těšila velké přízni živnostníků, možná na ni nové „empévéčko“ naváže.

Škoda Roomster přistižena na dálnici – Roomster vyrazil do běžného provozu a rázem se stal štvanou zvěří. První snímky pořídila redaktorka Auto7.

Škoda Roomster v „základní výbavě“ – Naleštěný exponát je jedna věc, model v základní výbavě postavený na ocelových kolech věc druhá. Mnoho lidí zajímalo, jak bude roomster vypadat v prostém oděvu a díky pohotovosti jednoho čtenáře jsme mohli na tuto otázku poskytnout odpověď.

Špionážní video Škody Roomster - kameramani pořadu Autosalon se vydali po stopách nového roomsteru a byli úspěšní. Na videu krátce zahlédnete i interiér.

Oficiální premiéra Roomsteru proběhne za týden na autosalonu v Ženevě. Pokud se vám do té doby podaří pořídit další zajímavé snímky, zejména interiéru, budeme rádi, když nám je pošlete do redakce. Poznámka: článek budeme průběžně aktualizovat.

Libor Zezulka
Diskuze (101)
22. 2. 2006 20:31
Re: Tak uz jsem ho videl !
:yes: :yes: :yes: Bravo :yes:
22. 2. 2006 00:01
Re: ROOMSTERNO
Tys mluvčí mlčících, nebo mlčící mluvících... dej si obklad na čelo a popřemejšlej o tom, cos napsal. Nebo, že bych ti dal vždycky ke schálení svůj příspěvek, co? :no:
20. 2. 2006 21:57
Re: spasitel
Hezké :yes:
20. 2. 2006 21:55
Re: spasitel
Zamotal jsi to všechno dohromady :-( Ano, nijak mě neberou tihle bazarový kovbojové... tedy s tou nudlí nízko u pasu... to jsou ti, co koupí káru z pátý ruky, třikrát ukradenou s dvakrát převařeným číslem... Jinak, obecně je bazarovej kovboj jev nikoliv vyjímečný... tak příště o tom můžem zas psát... P.S. Jaguar E-TYPE... ber všema deseti ;-)