Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Yeti Xtreme jako pick-up? Ve světě grafiků je možné všechno.

Jan Mička
Diskuze (0)
Vzpomínáte si na koncept Škoda Yeti Extreme? Speciál se čtyřmi samostatnými sedačkami se tvářil, že by zvládnul ujet Dakar, sluší mu to však i v podobě pick-upu.

Škoda Auto každoročně připravuje pro GTI Treffen u jezera Wörthersee zajímavý koncept, který sice nemá naději na sériovou výrobu, ale rozhodně přitáhne pozornost. A o to jde přece u podobných srazů především. Jubilejní pětatřicátý ročník startuje už ve středu 4. května a alespoň podle oficiálních stránek má jít o návrat ke kořenům, nicméně hlavní taháky, které připravují automobilky koncernu Volkswagen, ještě nebyly zveřejněny.

Vraťme se nyní do roku 2014, kdy se u jezera Wörthersee představil koncept Škoda Yeti Xtreme. Jak název vypovídá, jde o opravdu extrémní SUV s obrovskými pneumatikami, doširoka vytaženými blatníky a vlečnými oky, na kterých byste soudě podle jejich velikosti utáhli snad i důlní dampr Catepillar. Interiér je koncipován pro čtyři cestující, z nichž každý má samostatnou anatomickou sedačku, a téměř celý kufr zaplnilo rezervní kolo. Nejde ale o žádného dravce – pod kapotou totiž trůní osmnáctistovka TSI o výkonu 112 kW, točivém momentu 250 N.m a řazení obstarává šestistupňové DSG. Na stovku tento koncept zrychlí za 9 sekund a umí se rozjet až na 192 km/h.

Dnes se však nebudeme zabývat realitou, nýbrž digitálním světem grafika s pseudonymem Theophilus Chin. Ten totiž vzal oficiální fotky Škody Yeti Xtreme, za předními sloupky vozu „uříznul“ střechu a upravil jej do podoby pick-upu. Líbí? Nám docela ano, nicméně z historického hlediska se nejedná o nic originálního. Už před lety totiž milovická společnost BT Design vyrobila koncept Etape, se kterým jsme se dokonce krátce svezli, a popravdě je našim srdcím o něco bližší. Jde o bílý vůz, který najdete v přiložené galerii.

Tím ale poslední snažení grafika nekončí. Na jeho stránkách jsme totiž našli také fotografii kabrioletu vytvořeného z nového Mercedesu GLC Coupé, který by za jistých okolností mohl mít naději na výrobu. Podobnou „šílenost“ totiž u nás dneska nabízí pouze Range Rover v podobě modelu Evoque Cabrio, a soudě podle dojmů kolegy Davida Bureše jezdí výborně. Fotografii otevřeného německého SUV rovněž najdete v galerii.

Jan Mička
Diskuze (0)