Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Skotská policie chce v autech povinné tempomaty a černé skříňky

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Skotští policisté chtějí zpomalit řidiče i přesto, že počty smrtelných nehod klesly. Řešením by měly být povinné tempomaty v nových autech.

Asociace skotských policejních inspektorů ASPS žádá tamní vládu, aby jim pomohla zpomalit řidiče. Skotsko si přitom v současnosti zapisuje nejnižší čísla smrtelných nehod od doby, kdy je statistiky sledují. Ministr dopravy Keith Brown má však jasný názor: „Pokud jde o mě, i jedno úmrtí je příliš mnoho.“ Zdá se, že uniformovaní muži naleznou oporu na důležitých místech.

Jak chtějí inspektoři svůj problém řešit? Pánové s červenými praporky zmizeli ze silnic už na konci 19. století a jejich návrat se rozhodně nechystá. Žijeme přece v době elektronických pomocníků. Podle deníku The Scotsman policejní důstojníci žádají parlament o přijetí zákona, který by automobilkám nařizoval vybavovat všechny nové vozy tempomatem. Generální superintendant David O'Connor tuto myšlenku obhajuje: „Pro lidi, kteří používají auto denně k práci, je rozhodně jednodušší mít tempomat a díky němu dodržovat dopravní předpisy.“

Podle něj není případné omezení rychlosti jen o dálnicích, ale i například o školních zónách.

O'Connor šel ale ještě dál. Dodal, že si v ideálním případě přeje, aby všechny nové automobily měly povinně na palubě černé skříňky pro záznam chování řidičů. Takové zařízení by bylo podle něj nejvíce prospěšné u nejmladších a nejrizikovějších řidičů do 25 let. Skotská vláda navíc momentálně s podobnou myšlenkou sama experimentuje. Týká se právě zmiňované věkové skupiny, ovšem jen ve vozidlech určených k podnikání, se kterými najezdí nejvíce mil.

Problémem může být, že Velká Británie je členem Evropské unie a pokud chce někdo implementovat myšlenku na vnitrostátní úrovni, musí zároveň respektovat patřičné předpisy EU. Prosadit případné změny v bruselských zákonech se malému skotskému parlamentu asi podaří jen těžko.

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
11. 7. 2012 14:06
Re: V tomto prípade musím len súhlasiť
Asi te nepotesim, ale otazka ruseni GPS signalu je uz roky spolehlive vyresena zarizenimi v cene kolem $100.
Pokud by ovsem nestacilo jen skubnout draty k antene.
A nikoho nemuzes pokutovat za to, ze nema dostupny GPS signal, protoze to se tyka vsech aut v garazi.
11. 7. 2012 14:03
Re: Sociální inženyrství
vzdycky jak se zavede nejaky novy elektronicky nebo ekologicky bazmek do aut, tak za tim je past na spotrebitele a snaha vysachovat ze hry ojetiny.

Se nedivim, ze v evrope rok od roku klesaji prodeje aut. V tech novych uz to je pomalu k nevydrzeni. Na kazdem mistecku nejaka varujici nalepka, anebo kontrolka, anebo nejaky pipajici asistent, ktery se samozrejme neda vypnout a pokud jo, tak v nejakem super tajnem servisnim submenu v autorizovanem servisu pres diagnostickou zasuvku.
11. 7. 2012 13:55
Re: už je to tady
jojo, uz se tesim, az si te stopne nejaky mestak s chytrou krabickou a da ti pokuty za dva tydny zpetne, jak se budes tvarit a jak se ti to bude libit.
Cesta do pekla je vzdycky dlazdena dobrymi umysly.
A ve filmu neziju, ziju ve svete, kde ti vykradou auto pres central, kde ti oblbnou i nejlepsi alarmy GPS rusickama, kde ti hacker vytahne z pocitace cokoliv se mu zlibi a nasledne ti vypleni vsechna tvoje konta a policajti te klido odposlouchavaji kdy se jim zachce. Staci k tomu jen jedno jedine... slepa vira, jak je vsecko supr bezpecne a ze vsechny veci co jsem popsal se deji jen ve filmu.

Avatar - jozephko
11. 7. 2012 06:56
Re: V tomto prípade musím len súhlasiť
Trochu si pletieš pojmy s dojmami. Do ničoho ťa nenútim, len vyjadrujem svoj názor. Navyše čierna skrinka nie je zariadenie na on-line sledovanie, ale na off-line sledovanie. V prípade jej povinného používania by bolo striktne stanovené, kedy ju napr. policajti môžu používať - len v prípade nehody.
Ak niekto jazdí normálne, nemá sa čoho obávať - práve naopak. V prípade, že nejaký pako do neho nabúra, má jasný dôkaz o tom, ako sa to stalo. Čiernej skrinky sa obávajú predovšetkým "majstri sveta" za volantom.
Asi ťa nepoteším, ale najneskôr do roku 2020 bude povinná. :-)
11. 7. 2012 06:19
Re: V tomto prípade musím len súhlasiť
Jestli si takovej ksindl chces nechat namontovat, tak to udelej a nas normalni nech bejt a nevotravuj nas takovyma volovinama... ja chci mit auto na jezdeni a ne na sledovani. Staci, ze mam mobil.