Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sledujte zrychlení Bugatti Chiron z 0-351 km/h. Digitální tachometr nestíhá…

Jan Mička
Diskuze (27)
Na internetu se začínají objevovat první recenze Bugatti Chiron. A v souvislosti s nimi i některá velmi zajímavá videa…

Po teoretické stránce už známe Bugatti Chiron poměrně dobře. „Klíčová slova" jako výkon 1500 koní, osmilitrový šestnáctiválec se čtyřmi turbodmychadly, maximální rychlost 420 km/h a zrychlení z 0-100 km/h vám už dnes odrecituje snad každý, kdo se alespoň trochu zajímá o auta, a že jde o exkluzivní kousek limitovaný pouze pěti sty kusy, jakbysmet. To ale samozřejmě není všechno…

Na internetu se již začínají objevovat první recenze francouzského hypersportu a s nimi i další „doprovodný“ materiál. Například video, které najdete pod textem. Na svůj profil na Facebooku jej pověsil britský EVO Magazine a ukazuje zrychlení francouzského hypersportu z 0-351 km/h.

Všechno se zprvu děje tak rychle, že digitální tachometr nestíhá a ukazuje nesmysly, nakonec si ale dá říct. Nechybí ani časomíra, po jejímž skončení na monitoru uvidíte hodně zajímavý výsledek – 21,51 sekund. A teď si vezměte, že autu stále nedochází dech, může jet ještě mnohem rychleji! Neuvěřitelné…

Jan Mička
Diskuze (27)
27. 3. 2017 10:37
Re: ... snad každý, kdo se alespoň trochu zajímá o auta
Na začátku by ani 60 Hz nemuselo stačit, aby nedošlo k přeskočení čísla (i když pomineme prokluz kol). I když to nemá moc smysl řešit, protože to člověk stejně nepřečte. A v takové situaci asi ani nebudeš zrovna sledovat display.

Průměrování není problém dělat průběžně. Ani to není výpočetně náročné, nehledě na délku okna (stačí průběžný součet plus kruhové pole). Nevím, co běžně s rychlostí dělají, ale pokud průměrují, tak obzvláště u takhle rychlého auta to okno nemůže být moc velké. Čím větší bude, tím větší chybu při prudkém zrychlení průměrování přinese. Takové to přeskakování +-1 díky zaokrouhlování, protože se pohybuješ kolem x,5, se dá řešit i jinak.
27. 3. 2017 09:03
Re: ... snad každý, kdo se alespoň trochu zajímá o auta
Nic proti, ale je dobre trochu teme aj rozumiet pred tym ako sa clovek hada ;-)

Kedze ide o graficky display, bude to nejake bezny lcd panel (tazko povedat aky konkretny typ). Tie maju klasicky obnovovaciu frekvenciu 60Hz, to znamena ze vykresluju 60x za sekundu. Ak tomu auto trva zrychlenie na 100 nieco cez dve sekundy, skus hadat, kolko krat sa display prekresli? Tazko moze nestihat.

Druha vec je samotny rendering teda kompozicia obrazu, tam by to teoreticky mohlo nestihat, ale tak jednoduchu grafiku zvladne vykreslit 60x za sekundu aj procesor za par eur aj softwareovo. Takze to je tiez uplne nerealne.

Ostava posledna moznost, a to, ze udaje su vyhladzovane, aby sa na ten display dalo vobec pozerat. Teda samotne citanie z cidiel prebieha X /s (budu to zrejme stovky), avsak udaje su priemerovane nejakym klzavym priemerom a aktualizovane len par krat za sekundu, aby rucicka neustale neskakala resp. nebola rozmazana, kedze auto nikdy neide stalo rychlostou (meni sa aspon o desatiny km/h aj pri tempomate).
Avatar - white label
27. 3. 2017 01:30
Re: s chironem
Avatar - white label
27. 3. 2017 01:29
Re: s chironem
A nějaké další sny máš, když už se ti splnilo být aspoň mým fejkem...
26. 3. 2017 20:30
Re: ... snad každý, kdo se alespoň trochu zajímá o auta
Pro mne je zaostávání (zpoždění) o délce zpracování, přenosu atp. Rozdíl mezi tím, kdy se to stalo a kdy to uvidím. Ne o tom, že ta hodnota zůstane delší dobu na displayi a máš efektivně hrubější vzorkování. Což v tomhle případě může být chtěné. Rychlý display by byl spíš efektní než co jiného (i když by se možná dal najít lepší kompromis).

Mně nadpis přišel celkem hloupý. Nenazval bych ho tragickým. Tohle je pro mne normální, takže mi nedává smysl to vypichovat. Jak kdyby autor (nadpisu) nikdy nejel autem s číselným zobrazením rychlosti. Tady je to jen dramatičtější, protože je rychlejší. Naopak bych vypíchl, kdyby měl "hyperaktivní" display. Jak jsem napsal, bylo by to efektní. Pak bys ale mohl potřebovat rychlejší kameru.