Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko: Bratry nemusíte jen přejet

Vitek
Diskuze (0)
Pokud se rozhodnete pro méně obvyklou „východní“ trasu k Jadranu přes Maďarsko, nejspíš se nevyhnete krátkému přejezdu Slovenska. Doporučujeme nespěchat a dopřát si zpestření zajímavými místy, která se po cestě nabízejí.

Tatry, Slovenský kras, Zemplínska Šírava – pro mnoho z nás typická dovolená na Slovensku. Východní bratři toho mohou nabídnout pochopitelně mnohem víc. Přitom není třeba plánovat na „Slovači“ hned samostatnou dovolenou, řadu zajímavostí můžete navštívit klidně cestou k moři. Ať už k pravému slanému v Chorvatsku nebo sladké náhražce v podobě jezera Balaton.

Stačí cestu vhodně naplánovat a za půl dne snadno zvládnete tři čtyři příjemná místa v širším okolí Bratislavy.

Skuteční požitkáři si pak trasu k Jadranu klidně proloží jedním nebo dvěma dny v termálních lázních, kde načerpají energii na další kilometry. Na hrotu pera máme ještě jihoslovenskou vinařskou oblast, ale to už byste k moři nejspíš nedorazili…

Rady na cestu

Nejrychlejší průjezd Slovenskem na trase z Česka do Maďarska vede po zpoplatněné dálnici D2, samozřejmě existuje i pomalejší bezplatná alternativa

po silnici č. 2. Dálniční známku doporučujeme zakoupit ještě před cestou, na poslední české čerpací stanici vyjde dráž. Slovenská policie je velmi aktivní a pokuty v eurech vysoké. Maximální sazba za překročení rychlosti dosahuje 650 eur, tedy skoro 18 000 Kč!

Dálniční známky
10denní 300 Kč
Měsíční 420 Kč
Roční 1500 Kč
Pro auta do 3,5 tuny

1. Bratislavský hrad

Dominantu města najdeme na kopci, 85 metrů nad hladinou Dunaje. Rozsáhlá pětiletá rekonstrukce vrátila omšelému Hradu lesk a turisté se opět mohou projít po nádvoří i zahradě. Z interiérů je zpřístupněna pouze část s expozicí muzea, nikoli reprezentativní prostory.

Tip Světa motorů V nejbližším okolí Hradu je jen minimum možností k parkování na ulici, vyplatí se využít centrální parkoviště. Pokud se chystáte jen na krátkou návštěvu Hradu a zláká vás volné místo v rezidentské zóně nebo úzká jednosměrná ulička naproti Parlamentu, buďte připraveni na nejhorší. Policisté jsou v pohotovosti, stejně jako odtahovky.

svetmotoru svetmotoru

2. Hrad Devín

Rozsáhlý hradní komplex se tyčí na skále přímo nad soutokem řek Dunaj a Morava. Ty tvoří hranici s Rakouskem, které tedy vidíte na druhém břehu.

S Bratislavou je toto místo spojeno pěší a cyklistickou stezkou vedoucí podél Dunaje. Parkoviště pod hradem je zdarma, vstupné činí 3 eura. V sezoně je otevřeno denně kromě pondělí, ve všední dny od 10.00 do 18.00 a o víkendu o hodinu déle.

Tip Světa motorů Při cestě z Brna do Bratislavy leží hrad ještě před městem, ideálně opusťte dálnici D2 směrem na Devínskou Novou Ves. Pokud sjedete o exit dřív a budete sledovat cedule Volkswagen, můžete se projet kolem koncernové továrny, kde se mimo jiné vyrábí třeba Škoda Citigo. Minimálně lanovka, převážející nad areálem hotová auta, stojí za to.

svetmotoru svetmotoru

3. Vodní dílo Gabčíkovo

Pokud vás jen trochu zajímají technické zajímavosti, monstrózní vodní dílo poblíž obce Gabčíkovo nemůže v itineráři vaší cesty chybět. Původně byla

přehrada součástí Soustavy vodních děl Gabčíkovo – Nagymaros, o kterou se vedly počátkem devadesátých let minulého století vyhrocené spory mezi tehdejším Československem a Maďarskem. Účelem projektu je ochrana celé oblasti před povodněmi, zajištění splavnosti řeky a v neposlední řadě výroba elektřiny (cca 8 % roční spotřeby Slovenska).

Tip Světa motorů Na návštěvu díla si nechte víc času, třeba hodinu. Budete tak mít větší šanci pozorovat celý proces proplutí lodě jednou z komor. Každá z nich je dlouhá 275 m a široká 34 m. K naplnění je potřeba 330 000 m3 vody, což nateče za pouhých dvacet minut. Nejlepší fotky pořídíte z druhého patra věže – přístup je zdarma.

svetmotoru svetmotoru

Termální lázně

Jižní Slovensko je protkané nejrůznějšími blahodárnými termálními prameny. Pro případnou zastávku ve směru jízdy k moři připadá v úvahu ideálně město Veľký Meder. V rozlehlém areálu na vás čekají prameny o teplotě 25-38 °C, přístupné po celý rok.

Tip Světa motorů Z Veľkého Mederu se dá pohodlně pokračovat do Maďarska. Je-li cílem Budapešť, doporučujeme jet do Komárna, podívat se na soutok Váhu s Dunajem a navštívit místní pevnost, největší pevnostní systém rakousko-uherské monarchie. Most spojující Komárno a Komárom pak poslouží k překročení hranic. Pokud z mederských termálů vyrážíte k Balatonu, nabízí se trasa přes Györ (česky Ráb) s kompaktním, ale útulným historickým centrem.

svetmotoru svetmotoru

Senec, Slunečná jezera

Při cestování v obzvlášť parných dnech neuškodí udělat si pauzu na koupání. Komu nevadí třicetikilometrová zajížďka z Bratislavy do města Senec, může se těšit z vlahé náruče Slunečných jezer, což je sama o sobě oblíbená turistická destinace. Původně pět samostatných vodních ploch se sloučilo do jednoho velkého areálu o aktuální rozloze přes 100 hektarů.

svetmotoru svetmotoru

Vitek
Diskuze (0)