Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko letos čeká nový rekord ve výrobě aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Kromě trhů v Evropské unii vyvážejí slovenské závody automobilek Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot Citroën také do dalších států.

Slovensko letos čeká nový rekord ve výrobě osobních automobilů. Podle odhadu místního sdružení automobilového průmyslu by z linek tří automobilek mělo sjet nejméně 780.000 vozů. Loňská produkce stoupla o téměř 14 procent na 639.763 aut, země se tak v této kategorii dostala v přepočtu na obyvatele na světovou špičku, řekl dnes novinářům šéf sdružení Jozef Uhrík.

"Těch 780.000 vozů, to je minimální varianta. Realita bude asi vyšší, tedy další rekord," uvedl Uhrík k výhledu na tento rok. Sdružení je tak pesimističtější než automobilky, které letošní produkci před časem odhadly na více než 900.000 vozů. "Jsem opatrný, znám úskalí. Uvidíme, jaké bude druhé pololetí," poznamenal Uhrík.

Kromě trhů v Evropské unii, kde se poptávka po nových automobilech propadla v březnu nejvíce od roku 1998, vyvážejí slovenské závody automobilek Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot Citroën také do dalších států. "Štěstí našich tří fabrik je, že mají nejmodernější modely. Po oživení po krizi v letech 2008 a 2009 mají luxusní modely velký úspěch na americkém trhu a na trzích jako Rusko a Čína," dodal.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů exportně orientované slovenské ekonomiky. Na průmyslové výrobě a exportu země se toto odvětví loni podílelo zhruba dvě pětinami. Montážní závody a jejich více než 250 dodavatelů zaměstnávalo loni téměř 71.500 pracovníků, což představuje meziroční nárůst o více než dvě procenta. Letos sdružení počítá s nárůstem zaměstnanosti v sektoru na 74.000 zaměstnanců.

Se zvýšením produkce počítá letos zejména továrna německého Volkswagenu. Ta plánuje přibližně zdvojnásobit výrobu aut na více než 400.000 vozidel, čímž by naplnila produkční kapacitu. K montáži vozů značek Volkswagen Touareg, Audi Q7 a části vozů Porsche Cayenne loni přibyly do výrobního portfolia závodu malé vozy Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up!, které jsou postaveny na stejné platformě.

Zástupci slovenského automobilového průmyslu upozornili na nedostatečně vybudovanou silniční infrastrukturu, která prý přispívá ke koncentraci dodavatelů komponentů na západě a severu země. Dálnici na východní Slovensko, které se potýká s vysokou nezaměstnaností, se podle dostupných údajů nepodaří dokončit ani do roku 2017.

Také v Česku byla výroba osobních aut loni rekordní. Produkce vzrostla o 11,44 procenta na 1,195 milionu vozů a podle dřívějších údajů českého Sdružení automobilového průmyslu mají automobilky kapacity produkci dál zvýšit.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
18. 4. 2012 17:59
Re: v prepocte na obyvatela
Ty mas papiry na hlavu, nebo u vas je to normalni..?
Protoze rict svuj nazor na tema pocet prodanych aut je ok, at je jakykoliv.
Ale tohle je mimo cokoliv co se da oznacit jako normalni, uz to neni ani vtipne..
18. 4. 2012 17:47
Re: v prepocte na obyvatela
Veď už sa ukľudni s tými stupidnými príspevkami! Človek aby už neotvoril jednu diskusiu, kde by si ty nedrístal tie blbosti. Si na smiech už.
Robíš aj niečo iné ako sedenie za auto.cz????
Avatar - 3_diamanty
18. 4. 2012 14:38
v prepocte na obyvatela
to bude dalsie svetove vitazstvo SR

predaj aut na slovensku za marec 2012:
[odkaz]

-vyzera ze nove rio sa uz rozbehlo a novy ceed pride o mesiac, parada :yes:

rio v mesacnom predaji pred polom - kto by to cakal , golf az 16ty daleko za i30 ceedom focusom a dalsimi...

este dva tri mesiace a za octavkou a fabkou a ceedom sa usadi ako stvrte najpredavanejsie auto SR nove rio :yes: , vw je v podstate uz z medailovych pozicii roky odpisany, golf v predaji uz absolutne na slovensku nestiha a polo bude za dva mesiace za riom a mozu si nemci piskat, passat tiez ziadna slava - superb ho drvi

rio, ceed ;-) velmi pekne predaje v marci :yes: , uz nech je tu novy ceed potom este len zacne sranda

prekvapil leon - 49 kuskov v marci a celkovo 223 od zaciatku roka je paradne cislo, v podstate ma golf nadohlad :yes: kto by to cakal

ak pojde vsetko podla planu tak na konci roka bude tabulka najpredavanejsich aut v SR asi takato:

1.fabia
2.octavia
3.ceed
4.rio
5.sportage
....
....
14 golf

nadhera

predpokladam ze polo nebude lepsie ako 5te a golf nebude ani v prvej desiatke tak na 60 percent :yes: nechajme sa prekvapit na konci roka >:D zatial je to nadhera

:yes: