Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko odložilo zavedení elektronických dálničních známek

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Slovensko odložilo zavedení elektronických dálničních známek, které by si řidiči mohli zakoupit například přes internet místo tradiční nálepky v tištěné podobě.

Státní Národná diaľničná spoločnosť (NDS), která v zemi spravuje dálnice a rychlostní silnice, musela tendr na provozovatele systému zrušit. Slovenský parlament přitom už předloni schválil zákon, který počítal s tím, že kromě papírových nálepek bude možné od letošního roku dálniční kupony zakoupit i elektronicky.

Úřad dohlížející na veřejné zakázky ale v uplynulých dnech oznámil, že nařídil zrušit soutěž na správce systému v hodnotě 35 milionů eur (974 milionů korun). Důvodem bylo špatné nastavení podmínek tendru. NDS tak musí připravit novou soutěž, což způsobí odklad zavedení elektronických dálničních známek.

Dálniční známka je určena pro vozidla do 3,5 tuny při jízdě po zpoplatněných úsecích dálnic nebo rychlostních silnic na Slovensku. Ceny kuponů se letos nezměnily; desetidenní známka přijde na deset eur (278 korun), třicetidenní stojí 14 eur a roční 50 eur.

Za jízdu po zpoplatněné silnici bez dálniční známky hrozí řidiči v zemi pokuta do 500 eur (13.915 Kč). Kontrolu známek od začátku letošního roku nemá na starosti policie, ale pracovníci NDS.

Autobusy a kamiony platí za přejezd po slovenských dálnicích, rychlostních silnicích, jakož i po vybraných úsecích silnic první třídy mýtné v závislosti na počtu ujetých kilometrů. Sazba mýtného závisí na druhu vozidla, emisní třídě a kategorie silnice, kterou řidič využije.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)