Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko zruší placení mýtného za jízdu kamionů ve městech

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Slovensko od poloviny března po necelých třech měsících platnosti zruší výběr mýtného za přejezd kamionů a autobusů přes města a vesnice.

Slovenské ministerstvo dopravy tím ustoupilo tlaku dopravců, kteří rozhodnutí uvítali. Poplatky vláda zavedla začátkem roku v rámci rozsáhlejších změn v mýtném systému. Celková délka zpoplatněných silnic, která loni na Slovensku činila 2447 kilometrů, tak byla z tohoto důvodu rozšířena o 980 kilometrů. Kromě toho stát do elektronického mýtného zahrnul od ledna dalších zhruba 230 kilometrů silnic první třídy.

Zpoplatnění silnic ve městech a vesnicích kritizovali autodopravci, podle kterých tento krok spolu s dalšími změnami v mýtném systému způsobil letos zvýšení nákladů na dopravu o dvě pětiny. Slovensko navíc nemá dobudovanou dálniční síť, přejezdu přes obce se v některých oblastech proto nevyhne ani tranzitní kamionová doprava.

Ministerstvo dopravy nakonec ustoupilo, nově zůstane ve městech zpoplatněna pouze dálnice, která vede přes slovenskou metropoli. "Naším cílem není vybrat více peněz od dopravců, ale nasměrovat tranzitní dopravu na silnice, které jsou pro ni určené a konstrukčně přizpůsobené. Není myslitelné, aby tranzitní nákladní doprava ničila vesnické silnice i kvalitu života tamních obyvatel," uvedl státní tajemník ministerstva dopravy Viktor Stromček.

"Zvítězil zdravý rozum. Znamená to naplnění našich požadavků a požadavků našich dopravců," reagoval před novináři na rozhodnutí ministerstva dopravy prezident slovenského sdružení autodopravců Česmad Ľubomír Honíšek. Podle něj ovšem není vyloučeno, že v budoucnu bude mýtné na silnicích ve městech a vesnicích znovu zavedeno. Další změny v mýtném systému by měly vzejít z jednání mezi ministerstvem dopravy a autodopravci. Česmad by například uvítal snížení sazeb daně z motorových vozidel, které jsou na Slovensku podle Honíška jedny z nejvyšších v Evropě.

Výběr mýtného na Slovensku loni stoupl o 2,3 procenta na 159 milionů eur (zhruba 4,4 miliardy Kč). Dosáhl tak nového rekordu od spuštění systému v roce 2010. Začátkem letošního roku kromě zmiňovaných změn vstoupily na Slovensku v platnost také nové sazby mýtného, které zvýhodňují ekologická vozidla na úkor starších automobilů. Palubní jednotkou pro komunikaci s mýtným systémem musejí být nově vybaveny i nákladní auta a autobusy, které jezdí po silnicích druhé a třetí třídy. Přejezd po těchto vozovkách sice na Slovensku zpoplatněn není, monitorováním pohybu vozidel chce ale stát zjistit, zda se kamiony nevyhýbají zpoplatněným úsekům. Slovenský mýtný systém provozuje firma SkyToll, kterou v minulosti ovládl český podnikatel Petr Syrovátko.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - wakantanka
21. 2. 2014 18:00
To je také naše slovenské riešenie.
Najprv urobíme B alebo C a až potom riešime A. Kebyže najprv dobudujú nejakú nosnú infraštruktúru, ktorú spoplatnia mýtom nepoviem ani slovo. Ale táto tragikomédia v podaní ministrov Vážneho a Počiatka hádam nemá obdobu.