Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovenský Matador rozjíždí v Liberci výrobu automobilových dílů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Z tradiční pneumatikářské firmy se postupně stala průmyslově-investiční skupina působící automobilovém průmyslu a všeobecném strojírenství.

Slovenská společnost Matador rozjíždí v Liberci výrobu automobilových součástí. Do výstavby závodu investovala 23,5 milionu eur (588 mil.Kč). V první fázi zaměstnala nová výroba 65 pracovníků a postupně by se měl jejich počet zvýšit na 120. ČTK o tom informoval mluvčí holdingu Matador Dušan Koblišek.

Nové pracovní příležitosti jsou pro Liberecko i kraj dobrou zprávou. Region se stále ještě nevzpamatoval z ekonomické krize, která přinesla krach sklářských firem i výrazný útlum automobilového průmyslu. Obě odvětví přitom v kraji patří ke klíčovým. Na konci srpna hledalo jen na Liberecku práci 8800 lidí a míra nezaměstnanosti činila 9,1 procenta.

Výstavba areálu společnosti Matador Automotive Czech v Liberci přišla na 5,5 milionu eur (138 mil.Kč), dalších téměř 18 milionů eur (450 mil.Kč) investoval mateřský holding do technologie. Závod je vybaven moderními automatizovanými linkami na výrobu svařovaných dílů. "V první etapě náběhu výroby je hlavním zákazníkem firmy mladoboleslavská Škoda Auto," řekl Koblišek.

Ještě v letošním roce plánuje liberecký závod tržby asi šest milionů eur (150 mil.Kč), v následujících třech letech by se měla výroba postupně zvyšovat až na plánovaných 30 milionů eur (750 mil.Kč) v roce 2014.

Slovenský Matador loni prodal většinový podíl v divizi na výrobu pneumatik německému Continentalu. A společnost se nyní plně zaměřuje na výrobu automobilových součástek. Ve výrobním programu firmy Matador Automotive (2 závody na Slovensku, 1 nyní v ČR) jsou například strukturální díly ze svařované oceli, nárazníky, střešní systémy, nosníky přístrojové desky nebo sedačkové systémy.

Matador Automotive je divizí Matador Group. Do skupiny patří dále taky konstrukční kancelář Aufeer Design, která v Mladé Boleslavi zaměstnává stovku konstruktérů a výpočtářů.

Konsolidované tržby Matadoru loni činily 119 milionů eur. Do roku 2011 chce firma zvýšit tržby asi o dvě třetiny.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)