Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Služební cesta vlastním vozem se může nepříjemně prodražit

Jan Mička
Diskuze (15)
Jízda na služební cestu vlastním autem by se od příštího roku nemusela vyplatit. Při neopatrnosti budete za pohonné hmoty zaměstnavateli doplácet.

Výplata výloh za pohonné hmoty v případě, že na pracovní cestu vyrazíte vlastním vozem, by mohla skončit doplatkem vlastnímu zaměstnavateli. Kombinace aktualizované vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí a tolikrát omílané devalvace koruny mohou mít za následek, že vám nebude po návratu do zaměstnání vyplacena skutečná částka za natankované palivo. Informaci zveřejnil server iDnes.cz.

Vyhláška o náhradách za výdaje vynaložené na pracovních cestách se mění pravidelně na konci roku. Pokud absolvujete pracovní cestu vlastním automobilem a po návratu do zaměstnání nepředložíte účtenku za pohonné hmoty, bude vám náhrada vypočítána podle tabulek. Problémem však je, že tabulkové ceny za litr paliva neodpovídají hodnotám, které vídáme u stojanů čerpacích stanic. Ministerstvo totiž počítá s cenou 35,70 Kč za litr benzinu, nafta je o 30 haléřů dražší. Podle společnosti CCS se však průměrná cena Naturalu o 50 haléřů vyšší, u nafty je rozdíl 34 haléřů. Realita je mnohdy ještě daleko horší. Pokud například pojedete z Prahy po dálnici D1 a rozhodnete se tankovat kousek před Brnem, proděláte na litru paliva až tři koruny.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zahrnulo do aktualizované vyhlášky průměrné ceny paliv za listopad letošního roku. Tou dobou se na nich ještě nepodepisovala devalvace koruny, která má za následek jejich všeobecné zdražení. Z dlouhodobého hlediska to navíc na výraznější zlepšení nevypadá, proto se uschování účtenky za odebrané palivo stoprocentně vyplatí. Rozdíly v cenách by se totiž mohly s odstupem času dále navyšovat.

Jan Mička
Diskuze (15)
Avatar - KubikCv
29. 12. 2013 13:55
Re: To není až tak pravda
já jezdím na cesťáky se starým pekáčem a vyplatí se mi to.
Když jsem pracovně jezdil 50-60 tis. ročně,tak se mi nový auto nevyplatilo,doplatil bych leas,přišel o záruku vázanou na km a zbylo by mi 0 a odjetý auto.Takhle jsem to dával se starýma autama s celkem minimální cenou servisu.Naštěstí nemáme limity pro stáří a nájezd auta...

To co v článku nepíšou,je limit pro účtenku,pokud si chce někdo nakoupit do kanystru dražší palivo a pak natankuje plnou za levno,stejně mu to spočítají podle tabulek.Minimální hodnota účtenky na palivo je myslím 300,- Zatím je benzín většinou míň než tabulkových 36,10 za nat95,tak si člověk nemusí schovávat lístky.Asi je fakt okurková sezóna...když se loni snižovala amortizace ze 3,70Kč/km na 3,60Kč/km,tak tu žádnej článek nebyl >:D
Avatar - white label
28. 12. 2013 23:24
Re: ok
Ron
Kdyby nic hodnotného nenapsal jen tam, tak to by bylo ještě pořád hodně dobré... >:-[] ;-)
Avatar - Ronault.
28. 12. 2013 21:35
Re: ok
A tys tam něco hodnotného napsal?
Avatar - šmoula nešika
28. 12. 2013 16:03
Re: Ona už je okurková sezona?
Podívej se na autora. Pak fotografii k článku. A je ti rázem jasné, proč to tu je...
Avatar - positivemind
28. 12. 2013 01:10
Re: ok
Ty tvé myšlenkové pochody... všiml sis, že na ně nikdo věcně nereaguje?

Zajímalo by mne jestli jsi troll (pokud ano, tak už bych šel za chocholouškem, takovou výdrž nemůže mít nikdo), nebo jestli jsi zvláštní (taky alou za chocholouškem).

Mám o tebe strach