Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart Fortwo cdi: Ještě nižší spotřeba než všichni čekali

Ondřej Láník
Diskuze (18)
Objeví-li se u technických dat poznámka předběžná hodnota, dost často bývá nakonec definitivní údaj horší. Homologační autority nalezly rezervy, které umožnily přidělení ještě nižší hodnoty kombinované spotřeby paliva, než se původně předpokládalo.

Smart Fortwo cdi je nejúspornějším vozem, jaký se v současné době v Evropě nabízí. Na tom není nic nového, již s předběžnou hodnotou 3,4 l/100 km Smart tento primát držel. Nyní byla zveřejněna definitivní čísla, která jsou o desetinu litru nafty lepší. Smart Fortwo cdi tedy vystačí v evropském kombinovaném jízdním cyklu s 3,3 l nafty na 100 km.

Velmi bouřlivá diskuze ohledně emisí CO2 hraje Smartu do karet. Přímá úměra mezi množstvím spáleného paliva a množstvím produkovaných emisí se odráží i na nové hodnotě 88 g/km. Evropská komise přitom tlačí výrobce svým návrhem na snížení průměrné hodnoty na 130 g/km.

Benzinové motorizace nového ForTwo potřebují v kombinovaném cyklu 4,7 l/100 km (odpovídá 112 g CO2 na km), resp. 4,9 l/100 km (odpovídá 116 g CO2 na km).

Ondřej Láník
Diskuze (18)
1. 3. 2007 13:10
Najlepsie
Najlepsie je, ako sa vsetci predhanaju, kto pusta do vzduchu menej emisii. Ale s tym, co uz vo vzduchu je, sa netrapi nikto, to tam uz moze zostat, staci, ze budeme toho vypustat menej... Jasne, nieco pohlti atmosfera, nieco ocean a podobne dristy sa daju pocut vsade, ale ono sa to odtial len tak nevypari...