Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart Roadster – opravdové překvapení

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Když DaimlerChrysler představil v roce 1999 koncept Smart Roadster, nikdo si nedokázal představit, že by se mohl opravdu vyrábět. O to překvapivěji vyznívá zpráva, že od jara příštího roku bude Smart Roadster ke koupi na trzích EU!

Nová dvojčata od Smartu, pojmenovaná Roadster a Roadster Coupé, vycházejí mechanicky ze současných vozů Smart: řízení, brzdový systém, šestistupňová sekvenční převodovka a dokonce i miniaturní tříválec pocházejí ze současných vozů.

Nízký sportovní vůz Smart Roadster je tedy poháněn přeplňovaným tříválcem o objemu 698 cm3, který dává výkon až 82 k (60 kW) a točivý moment 110 Nm. Přestože vůz má vpředu dlouhou kapotu jako běžné vozy, motor je umístěn tradičně napříč nad zadní nápravou. S poloautomatickou šestistupňovou převodovkou se nový dvoumístný Smart Roadster rozjede až na 180 km/h a z 0 na 100 km/h zrychlí díky výbornému poměru výkonu a hmotnosti (váží pouhých 790 kg) za 11,5 sekundy.

Do základní výbavy mini sportovního vozu bude patřit ABS, EBD (elektronická distribuce brzdné síly) a ESP (stabilizační systém). V interiéru budou cestující chráněni dvojitým čelním airbagem.

Vůz dlouhý 3,43 m a vysoký jen 1,19m (!) jezdí na 15 palcových kolech z lehkých slitin.

První informace hovoří o tom, že nový Smart bude k dostání za cenu okolo 540.000 Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)