Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart Roadster V6 biturbo – 8 prototypů jen pro diváky

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Jak dostat z motoru o objemu 1396 cm3 170 koňských sil? Vemte dva tříválce z Roadsteru a vylaďte jeho dvě turba. Právě touto cestou šel i Smart.

Běžné Roadstery a Roadstery-Coupé jsou k dostání teprve několik měsíců, ale nejmladší značka koncernu DaimlerChrysler usilovně pracuje na dalších verzích Smartů a propagaci současných modelů. Neobvyklou reklamu a publicitu si zajistil Smart představením šestiválcových Roadsterů, které se zúčastní stoletého výročí motoristického závodu do vrchu v okolí Stuttgartu.

Osm ručně vyrobených prototypů je vybaveno přeplňovaným šestiválcem o objemu 1396 cm3, který vznikl ze dvou ve Smartech běžně používaných tříválců. Přeplňování dvěma turbodmychadly vyhnalo výkon z malého objemu až na 125 kW (170 k) a točivý moment dosahuje maxima 220 Nm.

Bohužel zatím automobilka odmítá potvrdit přirozené spekulace o možné sériové výrobě s tím, že jde jen o ukázku potenciálu a schopností konstruktérů mladé značky. Automobily s pohotovostní hmotností 840 kg a výkonovou hmotností 4,9 kg/k akcelerují na 100 km/h za méně než 6 s a jedou maximálně více než 220 km/h. Za volantem speciálů se objeví slavní jezdci stříbrných šípů z 50. a 60. let; mezi nejslavnější patří Hans Hermann.

Ondřej Láník
Diskuze (8)