Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart se připravuje na nový model

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Automobilka Smart v Hambachu se bude v roce 2006 několik měsíců připravovat na příchod nové generace nejdůležitějšího modelu ForTwo. Na trh se nový ForTwo dostane v roce 2007.

Automobilka, kterou jsme před dvěma roky navštívili, se příští rok dočká zásadní změny. Místo první generace Smartu zaujme jeho nástupce. Koncept dvoumístného vozu by měl zůstat zachován, ale místo 2,5 m dlouhého vozu se bude vyrábět asi 2,7 m dlouhý Smart, což zvýší stabilitu, ale mohlo by ohrozit možnost kolmého parkování Smartu do řady za sebou stojících vozů. O pohon by se měl postatarat silnější motor (některé zdroje uvádějí výkon 44 kW), nedávno však byla potvrzena spolupráce s automobilkou Mitsubishi Motors, jejíž tříválec 660 cm3 bude dávat 47 kW. Novinka by se měla světu představit za rok, na trh se pak vydá počátkem roku 2007. Právě v těchto týdnech se jedná o tom, zda se ForTwo II bude nabízet i na trhu v USA.

Příprava výrobní linky, předsériová výroba a odladění všech výrobních procesů by mělo zabrat dva až tři měsíce, v závěru roku 2006. Letos přitom byla předčasně ukončena výroba Roadsteru, když vzniklo jen 43.000 vozů, z nichž část stále čeká na své zákazníky. Vlastník Smartu, koncern DaimlerChrysler, očekává, že zisk by měla automobilka generovat od roku 2007.

Ondřej Láník
Diskuze (5)