Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sněmovna schválila snazší registraci vozidel

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Motoristé už by v budoucnu nemuseli chodit vyřizovat změny v registru vozidel pouze na úřady podle svého bydliště nebo sídla firmy. Mohli by je vyřídit na všech úřadech obcí s rozšířenou působností.

Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, kterou dnes poslanci schválili a odeslali do Senátu. Zjednodušuje také registraci veteránů.

Zrušení místní příslušnosti úřadů registru vozidel je dalším ulehčením pro majitele aut. Od začátku loňského roku už nemusí při převodu vozu na registr vozidel chodit prodávající i kupující zvlášť, ale stačí jediná návštěva.

Podle vlády se očekává, že se zájemci budou více obracet na úřady ve větších městech, hlavně v Praze, naopak v menších sídlech by mohlo žádostí ubýt. Přesun do větších měst se dá také očekávat v případě schvalování dovezených vozidel. Pokud však budou některá registrační místa přetížena, přesune se zájem do méně vytížených míst.

Poslanci podpořili návrh hospodářského výboru, který stanoví, že pokud prodávající nebo kupující neposkytne součinnost při zápisu auta na nového vlastníka, bude moci úřad tuto změnu zapsat na žádost druhé strany, tedy nového nebo dosavadního vlastníka.

Další část novely míří na nedovolené úpravy částí vozidel. Pokud by některý autoservis například chtěl odstranit filtr pevných částic u aut s dieselovým motorem, musel by provozovatele ze zákona písemně upozornit na to, že vozidlo tím ztratí technickou způsobilost k provozu. Upozornění by muselo být i součástí inzerátu.

Poslanci na návrh hospodářského výboru vložili do zákona ustanovení, které umožní ministerstvu dopravy poskytnout údaje o provozovatelích vozidel v případech, kdy výrobce aut nebo jeho autorizovaný zástupce zjistí závady a rozhodne se auta svolat zpět. Takto získané adresy nebude smět automobilka nebo její zástupce použít k jinému účelu.

Poslanci schválili také pozměňovací návrh, který připravil sociální demokrat Jeroným Tejc se svým stranickým kolegou Milanem Urbanem a ministerstvem dopravy a který má usnadnit registraci silničních veteránů. Upravuje přechod vozidla do registru veteránů a také uvolňuje podmínky pro to, aby nemusel splňovat současné přísné limity.

Poslanci schválili také další návrh hospodářského výboru, aby výrobci museli umísťovat na víčko od palivové nádrže nebo do jeho okolí údaje o pohonných hmotách nebo alternativním palivu, na které dané auto jezdí. Tyto údaje budou muset být také vyvěšeny v autosalonech a dalších prodejních místech v blízkosti nabízených vozidel.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
5. 12. 2016 13:09
jo!
Hurá, ještě prosím přísnější sankce proti stočeným tachometrům, člověk aby se do známých firem typu esa bál vlézt bez mechanika
Avatar - chetoos
1. 12. 2016 14:06
Konečně
Konečně dobrý návrh, jsem rád, že při přepisu už nebudu muset čekat na dlouhé vyřízení a jezdit všude možně, ale že vše vyřídím na jakémkoli úřadě. Tuto změnu vítám :-) ještě by to chtělo zrušit ekologický poplatek a bude to ideální..
Avatar - Hammunasakra
30. 11. 2016 22:37
Re: bravo
Važ si vzácný chvilky kdy posranci navrhli něco rozumnýho :-)
Avatar - Jenik3
30. 11. 2016 21:35
bravo
Kvůli administrativnímu úkonu se musi scházet parlament? CR je vskutku vyspělá země. To je zoufalost a bída.
Příště by mohl parlament schvalovat otevírací dobu prodejen aut nebo prichody zaměstnanců do práce...
Osazení parlamentu je nutno vyměnit v brzké době. Lidé jsou inteligentní, rozumní a svobodní ve svém uvažování. Ta by měl mít parlament jako hlavní motto.