Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

8 zajímavých sněžných vozidel, která na silnici jen tak nepotkáte

Jiří Baborský
Diskuze (12)
Bílé závěje komplikují dopravu od nepaměti. Lidé ale přišli na řadu zajímavých způsobů, jak si prorazit cestu.

Speciální pásové nástavce známe především z terénních čtyřkolek. Nasadit je ale můžete i na běžné auto. Závodník a kaskadér Ken Block takto létal po horách s upraveným Subaru Impreza STI, v Asii nabízí tyto úpravy třeba Daihatsu jako originální příslušenství.

svetmotoru svetmotoru


Automobil transantarktické expedice z let 1955-1958 byl vybaven unikátním systémem výkyvných pásových bloků, které mu dovolily překonávat praskliny mezi ledovými krami.

svetmotoru svetmotoru


Prapor na někdejším automobilu ruského cara hlásí „Pozdrav republice“. Vozidlo osazené pro zimní období komplikovanými pásy a předními lyžemi později sloužilo jako ofi ciální automobil V. I. Lenina.

svetmotoru svetmotoru


Elie P. Aghnides vymyslel monstrum, které mělo nahradit tanky, traktory a jiná těžká vozidla. Pětitunové Rhino se mělo poprat s jakýmkoli povrchem od měkkého sněhu a sypkého písku přes bažinu až po vodu.

svetmotoru svetmotoru


Oscar Bakke právě předvádí svůj nový vynález motocyklu pro zimní provoz. Jeho myšlenka přežila, motorkáři dnes dovádějí na endurech a kroskách osazených zimní sadou.

svetmotoru svetmotoru


Cestáři měli co dělat už dávno před vynálezem automobilu. Takto kdysi uklízeli ulice povozům v Německu.

svetmotoru svetmotoru


Po ruské části zamrzlé řeky Irtyš se cestující přepravovali pomocí saní s vrtulovým pohonem.

svetmotoru svetmotoru

Neexistuje moc způsobů, jak dostat lidi, jejich zavazadla a zásoby do zasněžených hor na chaty a chalupy. Recept na stavbu vozidla je stále stejný – základ musí tvořit pásy. Dál už se fantazii meze nekladou. Rolba plus poháněný pásový vlek, rolba s lyžemi a sáně… Stačí se rozhlédnout po českých horách, kolik zajímavých strojů napočítáte.

svetmotoru svetmotoru

Jiří Baborský
Diskuze (12)
Avatar - Stejsn
29. 12. 2012 00:07
Zbývá jen dodat,
že auto, které ruští bolševici ukradli a přestavěli na rolbu pro Lenina není nic menšího než Rolls-Royce Silver Ghost a že se to auto dochovalo a stále existuje.
27. 12. 2012 10:23
Re: Tatra V 855
Já na ně vzpomněl hned, jak jsem si přečetl nadpis článku, Pro mne rozhodně první "vozidlo", které na mne, po první návštěvě (jako malého klučiny) tatrováckého muzea, zanechalo největší dojem.
26. 12. 2012 19:22
Re: Tatra V 855
Umíš si představit, že bys měl v autě dva volanty - jeden pro přední nápravu, druhý pro zadní? Hned jsem dostal chuť něco takového řídit. :-)
26. 12. 2012 19:19
Re: .
To by musel fungovat.
26. 12. 2012 17:30
Chybí také Vityaz
Tohle je super stroj jak na sníh, tak do bahna [odkaz]