Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Solaris dodá přes 100 autobusů pro Ostravu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Polská společnost Solaris Bus & Coach získala od Dopravního podniku Ostrava objednávku v hodnotě 25 milionu eur.

Výrobce autobusů a tramvají Solaris zvítězil v tendru na dodání autobusů pro Dopravní podnik Ostrava, který v současnosti provozuje 174 vozidel polské značky. Celkem se má jednat o 105 městských autobusů Solaris Urbino poháněných stlačeným zemním plynem.

Podle podmínek zakázky má Solaris do Ostravy dodat devadesát vozů Urbino 12 a patnáct kloubových autobusů Urbino 18. Všechna tato vozidla mají být v provedení CNG, což znamená použití motoru Cummins s výkonem 239 kW.

Solaris Urbino 12 CNG představuje nízkopodlažní autobus s celkovou délkou dvanáct metrů, který může nabídnout až 42 míst k sezení. Model Urbino 18 CNG je třínápravový kloubový autobus, v jehož interiéru může být až 51 sedadel pro cestující.

Nákup autobusů je součástí rozsáhlé obnovy vozového parku ostravského dopravního podniku a v souvislosti s novými vozidly jej doplní i vybudování dvojice plnících stanic na zemní plyn.

Kromě nových autobusů dodá Solaris ve spolupráci s plzeňskou společnosti Škoda Electric do Ostravy ještě dvanáct nových trolejbusů.

Společnost Solaris Bus & Coach S.A. zahájila výrobu vozidel pro veřejnou dopravu v roce 1996 a do dnešních dnů vyrobila více než 11.000 autobusů. Ty jsou využívány v devětadvaceti zemích a k městské dopravě slouží ve více než čtyřech stovkách měst.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - T613
25. 2. 2015 19:56
Re: Otázka
protože je málo linek, na kterých se vytočí, tož proto
Avatar - Mangalica
25. 2. 2015 18:49
Re: Otázka
Stejná zkušenost z Brna. Podepisuji.
Avatar - pumpkin
25. 2. 2015 16:17
Re: Otázka
V Bratislave teraz kúpili zopár busov Iveco Urbanway (stále je to taký modernizovaný Citelis) a krátke Solarisy Urbino. Ako píšeš, Urbanway hrkoce už od novoty a Citelisy, ktoré tu jazdia 5 rokov sú už pomaly na odpis...
25. 2. 2015 15:44
Re: Otázka
v ostravě jezdí tyto Irisbus Citelis 12M a jezdil sem sní denně do školy a později do prace ale v zimě to * topilo všechno tam vrzalo a kvalita zpracovaní byla na houby taky a o vnitřním prostoru ani nemluvit ten kdo vymyslel to rozvržení vnitřku by v tom měl jezdit denodenně.Vdyždycky sem byl rad jak sem jel karosou nebo solarisem bo to je jina liga nyž ty jejich citelisy
Avatar - pumpkin
25. 2. 2015 15:13
Otázka
Solaris už predstavil novú generáciu busov, tak by ma zaujímalo, nebudú to už rovno oni? Je ale pravda, že tie zatiaľ nenesú označenie Urbino.
Inak to, čo v post-komunistickej krajine dokázali za necelých 20 rokov manželia Olszewski je naozaj obdivuhodné. Vďaka ich húževnatosti a neustálym inováciám dnes môžu ponúknuť produkty európskeho štandardu. Na ich nešťastné horľavé obdobie sa už pomaly zabúda a prajem im nech sa už nikdy nezopakuje.
Po cestovaní luxusným Trollinom MetroStyle ale aj poslednou sériou modelu Urbino v Brne či Bratislave, si trúfam tvrdiť, že Solaris je už kvalitatívne ďalej ako Irisbus.