Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Souboj prémie: Mercedes-Benz v listopadu překonal Audi

David Bureš
Diskuze (43)
Automobilka s trojcípou hvězdou ve znaku těží ze zájmu zákazníků o její kompaktní auta. Díky tomu její prodeje rostou více než u konkurence.

Mercedes-Benzu se v listopadu dařilo, jeho prodeje meziročně vzrostly o 11 %, stuttgartská automobilka tak prodala 133.441 aut. Díky tomu v prodejích překonala Audi, které během listopadu prodalo 132.050 vozů (+7 %). Prodeje BMW sice rostly nejméně, o tři procenta, Mnichovští ale stále zůstávají s 149.663 prodanými auty jedničkou mezi německou prémiovou trojkou.

Pokud vezmeme v potaz statistiky za celý letošní rok, zůstává Mercedes mezi německou prémií poslední, jeho prodeje však rostou nejvyšším tempem. Růstem prodejů už pět měsíců v řadě překonává konkurenci z Ingolstadtu i Mnichova.

Za jedenáct měsíců roku prodala stuttgarstká automobilka 1.322.500 aut, což je o 11 % více než ve stejném období loňského roku. Audi zákazníkům dodalo za tuto dobu 1.444.750 vozů (+7 %), BMW pak 1.499.308 aut (+8 %).

Mercedes vsadil na kompaktní modely s pohonem předních kol a tato sázka se mu daří. Poptávka po těchto vozech vzrostla o 54 %, a to hlavně díky sedanu CLA. Nabídka kompaktních Mercedesů se navíc dále rozšíří, během jara 2014 na trh vstoupí SUV GLA. Vedle CLA je úspěšná také modernizovaná třída E, která se začala prodávat na začátku roku.

Všichni členové tria německých prémiových automobilek očekávají, že letos zaznamenají rekordní prodeje. Prodeje táhne hlavně zájem amerických a čínských zákazníků. V problémové Evropě jsou na tom Audi a BMW podobně jako loni – prodeje za jedenáct měsíců roku podle jejich statistik klesly o 1,4 %, respektive o 0,3 %. Naopak Mercedes i na evropských trzích roste, a to o 6,6 %.

Audi a Mercedes-Benz chtějí být do budoucna jedničkou mezi prémií, BMW si tento titul chce udržet. Trio pracuje na rozšíření své nabídky, Audi nedávno potvrdilo SUV Q1, BMW zase mimo jiné pracuje na dvojici MPV vycházející z konceptu Active Tourer. Mercedes chce zase prodávat kompaktní kombi CLA Shooting Brake.

David Bureš
Diskuze (43)
14. 12. 2013 00:43
Re: ...
Mna tiez. Ale treba sa previezt. Bol som s kamaratom a vyjadril podobny nazor na cla.
Avatar - white label
13. 12. 2013 12:40
Re: ...
Mě právě nové Ačko jízdně taky nenadchlo (spíš naopak), takže mě docela udivuje ten (tebou popsaný) rozdíl proti technicky obdobnému CLAčku.
13. 12. 2013 09:41
Re: ...
Odporuje aj neodporuje. :-) cla je zabavne rovnako aj C. Kazde inou intenzitou. A pre mna viac C, som uz starsi - hehe - a C je pre mna krajsie-dostojnejsie. Tak isto, min vpredu posobi vacsie a priestrannejsie.

Este napisem, ze su to mojje subjektivne pocity. Snazim sa ich ale co najviac objektivizovat ale nehlasam ich za 100% objektivnu pravdu.

Zacalo to tym, ze ako som si sadol, tak som citil nutkanie jazdit :-) auto to chcelo po mne. Niektore to nechcu po mne (brat s rezervou). Cize odborne povedane posed za volantom, ergonomia atd... asi spravne navrhnute, na pocit urcite. Pacila sa mi agilnost auta, citil som aj odozvu v riadeni, na predokolku sa pekne, isto a s chutou vrhalo do zakrut. Jazdu som pekne citil, vedel som po com idem, brzdy slusne (len bezna premavka, ziaden okruh - na to nemam). Skusal som aj zaklad benzinovy (dizle ziadne) s manualom a pacilo sa mi. Motoru sa celkom chcelo, auto sa nebranilo dynamickejsej jazde. Proste citil som sa dobre a z cinnosti zvanej soferovanie som mal radost. Paradoxne vacsiu ako z A (to ma nenadchlo). Najhorsie, z MB, v tomto na mna posobi B-cko.

Ak este mozem, tak ma na MB zaraza to, ze voci konkurentom maju casto pocit lahkosti pri soferovani. Neviem ako to robia, ale ja ten pocit mam - napr. Mb-c a sucsna bmw3 (i ked tu som nemal porovnatelne konfig - 3 bola bohuzial v dizli, 4x4 s adapt. podvozkom-takze tomu pripocitavam vsetko, co sa mi nepacilo :-) ), ci glk vs Q5.
Avatar - Magister
13. 12. 2013 08:56
Re: mercedes
Třeba se jim povede zlomit nadvládu Red Bullu. Uvidíme.
Avatar - Jaros71
13. 12. 2013 00:24
Re: mercedes
Souhlas..poslední modely Mercedesu vypadají moc dobře.
A navíc jim to konečně začíná jezdit v F1.. ;-)
Tak uvidíme.