Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Soud: Snímek ze soukromého radaru není důkaz

Ondřej Láník
Diskuze (34)
Hospodářské noviny včera informovaly o případu, který možná změní nové praktiky malých měst a obcí při kontrole a postihování řidičů, kteří jezdí rychle.

Soud v Hradci Králové totiž rozhodl o tom, že snímky pořízené soukromými radary nesmí sloužit jako důkazní materiál a není tedy ani možné řidiče za takto zjištěný přestupek trestat. Podle platné právní úpravy mohou takovou činnost provádět jen policisté, placení úředníci a městští strážníci.

Celou kauzu vyvolal řidič, který se nesmířil s tím, že jej na trutnovsku vyfotografoval soukromý radar. V soudním sporu nezpochybnil svou rychlou jízdu, ale jen skutečnost, zda může být takto pořízený záznam použit při dokazování. Podle soudu nesmí firma shromažďovat osobní údaje (v tomto případě fotografie člověka za volantem se záznamem rychlosti jízdy) a obce zase nemohou postavit dohodu s externími firmami tak, že soukromé subjekty budou odměňovány v závislosti na množství vybraných peněz za pokuty.

Malé obce a města, která nemají obecní policii nebo prostředky pro měření rychlosti v obci, si v poslední době najímají externí firmy, které takovou činnost provádějí na základě smluvního vztahu a záznamy o hříšnících předávají úřadům, které dále provádějí agendu standardním postupem. Aby mohla firma provozovat takovou činnost, musí mít příslušné certifikace, které ji k tomu opravňují. Nyní je podnikání v tomto oboru zřejmě u konce.

"Dalo by se to přirovnat k jakési privatizaci výkonu veřejné moci, což je samozřejmě nepřípustné. Již jen tato skutečnost sama o sobě nutně musí vést k závěru, že tímto způsobem opatřované důkazy jsou naprosto nevěrohodné," píše soudce Pavel Kumprecht v rozsudku, jenž mají HN k dispozici.

Ondřej Láník
Diskuze (34)
7. 8. 2007 18:57
Re: soukromá firma-vlastní pravidla
A ak by tam stáli policajti, tak by tam beztrestne prekračovali rýchlosť zasa ich známi...

Teraz budú beztrestne prekračovať rýchlosť všetci, vybavené. :yes:
7. 8. 2007 18:52
Re: podpis
Čo to je za blbosť? Firma upozorňuje na porušovanie zákona a ty vyťahuješ nejaké strieľanie ľudí...

Ty človeka, ktorý ťa v meste predbehne rýchlosťou 80 km/h, upozorníš na najbližšom semafore, že toto sa nerobí? Alebo za to kritizuješ policajtov, keď ti na mieste chcú dať blokovú pokutu, či odobrať vodičák? Mali by ťa najskôr pekne upozorniť, že no-no-no, toto sa nerobí? A načo si, do pekla, chodil do autoškoly, keď jazdíš ako prasa!

Keď porušíš predpisy na ceste, tak sa má rovnako právo hockto ozvať, pretože ohrozuješ druhých, aj keď ty si myslíš, že jazdíš lepšie než Schumacher a bezpečnejšie než ktokoľvek na tejto planéte. TY porušuješ predpisy, nie tí ľudia, čo na to upozorňujú. Hoc je to aj súkromná firma.

Majú certifikovaný radar, teda je FAKT, že si prekročil rýchlosť. Prečo by to nemalo byť dôkazom pre súd? Že sa to dá sfalšovať? VŠETKO sa dá sfalšovať. Nech dokážu, že je to podvrh a potom nech zavrú všetkých, čo majú s tou firmou čokoľvek spoločné.

Ale automaticky zmietnuť zo stola záznam z radaru LEN preto, že ten radar nedržal v ruke žiadny priblblý chlpatý, ale zamestanec súkromnej firmy, je prosto BLBOSŤ NA ENTÚ.
7. 8. 2007 17:20
Re: podpis
Když budu v noci rušit souseda, tak ho tím omezuju a má právo se ozvat. Když hodím tu PET lahev do kontejneru na papír, tak tím způsobím obecný ohrožení celý planetě, ale ten dobrák, co na to kouká z okna, místo aby mi řekl, že jsem to hodil špatně, zavolá na mě policii. To je v pořádku? Chápeš, že neobhajuju rychlou jízdu? Jseš schopnej pochopit, že by taky mohla obec najmout firmu, která by nás rovnou střílela? Ach jo.
7. 8. 2007 17:12
Re: podpis
To je moja práca.
7. 8. 2007 16:58
Re: Chtej vytriskat penize ze sousedu.
Majore, uklidni se, my se tu bavíme o přestupcích. Neohlášení trestnýho činu je samozřejmě neomluvitelný, ale my mluvíme o dohazování. Chápeš MAJORE!? Dohazování je pozůstatek minulý doby. V takový společnosti já žít nechci, abych se bál, že na mě můj soused zavolá policajty, když náhodou hodím PET láhev do kontejneru na papír. Nehledě na to, že tady si to dohazování de facto platím ze svých daní. Platím někomu, aby vydělával na mým sledování a udávání. Nedochází ti, že je to zvrhlý?