Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Soud zakázal pondělní stávku, byla ohlášená pozdě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (82)
Městský soud v Praze zakázal předběžným opatřením pondělní odborářskou stávku. Nebyla ohlášená tři pracovní dny před svým začátkem.

Městský soud v Praze zakázal předběžným opatřením pondělní odborářskou stávku. Nebyla ohlášená tři pracovní dny před svým začátkem, podle soudu by se tak jednalo o zneužití práva na stávku. Návrh na zákaz stávky podalo k soudu ministerstvo financí. Pokud se protest bude konat, ponesou odboráři odpovědnost za případné škody. Rozhodnutí je vykonatelné, bylo doručeno zástupcům odborů. ČTK to řekla mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Kvůli chystané pondělní stávce v dopravě se dnes po poledni mimořádně sešla vláda. Pozvala i odboráře, kteří ale Strakovu akademii předčasně opustili. Premiér Petr Nečas (ODS) po zasedání kabinetu oznámil, že je mu líto, že dnes odbory s vládou nejednaly. Kabinet je ale prý připraven k dalším rozhovorům. Nečas zároveň uvedl, že pokud budou odbory v pondělí stávkovat, bude na nich vláda vymáhat škody do poslední koruny. Stávka navzdory rozhodnutí soudu by podle něj byla skandální, protože odbory by nerespektovaly verdikt nezávislého soudu. Byl by překročen Rubikon, uvedl.

Předáci označili postup kabinetu za totalitní praktiky. Stávka prý bude, ale není zatím jasné, kdy a v jaké podobě. Odboráři o tom budou dál diskutovat dnes večer a v neděli dopoledne. "Rozsudek nyní analyzujeme. Stávka je podle ústavy, ne podle zákona o kolektivním vyjednávaní," uvedl na dnešní tiskové konferenci šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Podle něj tak není nutné ohlašovat stávku tři dny dopředu. Odboráři zároveň zpochybnili nezávislosti justice.

Odbory stávku na protest proti chystaným vládním reformám vyhlásily na pondělí od 03:00. Do 16:00 by se měla zastavit městská doprava v Praze a Brně i vlaky po celé republice. Na hlavních tazích v metropoli a na velkých silnicích mají být blokády.

"S ohledem na způsob vyhlášení je avizovaná stávka zneužitím práva na stávku a je v rozporu s dobrými mravy. Nelze ji proto považovat za zákonnou," uvedla mluvčí soudu. Podle ní je předběžné opatření soudu vykonatelné doručením. Justiční stráž soudní rozhodnutí doručila odborářům na mimořádném zasedání vlády, jejich účast totiž byla předem avizovaná, řekla mluvčí. Soud zároveň ministerstvu financí uložil, aby do měsíce podalo ve věci žalobu.

O zákonnosti stávky rozhodoval soud v minulosti několikrát, většinou však až po jejím skončení. V roce 1997 v době stávky na železnici rozhodoval soud v jejím průběhu. Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, podle něhož by mohla být probíhající stávka nezákonná, a rozhodl, že železničáři jsou proto povinni se jejího organizování zdržet. Odbory se rozhodli ve stávce pokračovat, protest ukončily až o půlnoci na 9.února.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (82)
13. 6. 2011 08:44
Re: Stávka/blokáda 24h
Kdyby chtěli opravdu bojovat s vládou popř. parlamentem, tak místo zkomplikování života co nejvíce "obyčejným" smrtelníkům chlapci zablokují vládu/parlament/senát a naše zákonodárce prostě nepustí "z práce". Omezilo by to minimum občanů a troufnu si předpovědět, že podpora ze strany veřejnosti by byla velmi vysoká.
13. 6. 2011 08:28
Re: Politicky nekorektní
Hmm, :yes:
Avatar - Ronault.
12. 6. 2011 23:41
Re: Politicky nekorektní
To totiž nebyl vtip. Pokud někdo má podobné výlevy nesnášenlivosti a omezování svobody a práv jako komunisti v minulém totalitním režimu, tak se od nich vůbec neliší. Chápeme?
Avatar - Katikakus
12. 6. 2011 22:45
Re: Politicky nekorektní
Jeste jednou si precti muj prispevek, vse co jsem chtel rict tam je, jenom ti to zrejme uniklo, jinak by ses neptal "..a co?"
Avatar - Ronault.
12. 6. 2011 22:10
Re: Politicky nekorektní
Moje rodina byla taky persekuována a i za německa... a co?