Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Soutěž Scania CO2NTROL CUP 2018 pomohla ušetřit tisíce litrů nafty

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Soutěž Scania CO2NTROL CUP 2018 pro majitele a řidiče propojených vozidel Scania pomohla během tří měsíců ušetřit téměř 140 tisíc litrů nafty a 400 tisíc kg CO2.

Na celém světě je v provozu již více než 350.000 propojených vozidel Scania a údaje z nich získané pomáhají optimalizovat plánování a provoz. V neposlední řadě pak systémy vozidla umožňují řidičům vyhodnocovat jejich styl jízdy, což zároveň vede k efektivnějšímu provozu a nižší spotřebě. V tomto ohledu pak čeští a slovenští řidiči vozidel Scania patří k těm nejlepším.

Právě proto bylo rozhodnuto o přípravě a spuštění soutěže založené na mnoha ukazatelích z FMS (Fleet Management System). Soutěž probíhala od 1. května do 31. srpna letošního roku. Vzhledem k vyhodnocování soutěže na základě dat z vozidla nebylo nutné nikam cestovat, obětovat volný čas nebo se jakkoliv omezovat. Stačilo jen jezdit jako obvykle a být lepší než ostatní.

Do soutěže Scania CO2NTROL CUP 2018 se mohla zapojit všechna vozidla Scania s komunikátorem C200 nebo C300 (vozidla vyrobená po 7/2011). Pro zajištění objektivního průběhu soutěže muselo každé registrované vozidlo ujet minimálně 4000 km měsíčně.

K vítězství měl hned od začátku nakročeno Vlastimil Schimmel ze společnosti VELU Trans. Nejlepší hodnocení měl hned v úvodním soutěžním měsíci a to přitom řídil vozidlo Scania R 500 jen pár týdnů.

„Scania mi opravdu sedla. Dříve jsem jezdil s vozidlem jiné značky, ale po přesednutí do R 500 klesla spotřeba paliva o téměř čtyři litry na stejné trase, s totožným nákladem a se stejně výkonným motorem,“ uvedl Vlastimil Schimmel.

A protože si vedl skvěle i ve zbylých dvou měsících, získal na slavnostním vyhlášení v Praga Aréně poukaz na výlet do Švédska. Bude tak mít možnost navštívit továrnu společnosti Scania a také její DEMO centrum, kde si vyzkouší celou škálu vozidel s Griffinem ve znaku.

Spolu s vítězem poletí do Švédska Miloš Nečas (Šmídl s.r.o.), který skončil na druhém místě a také v pořadí třetí Martin Kříž (HOPI s.r.o.).

Před začátkem soutěže Scania CO2NTROL CUP 2018 byla průměrná spotřeba u 2181 přihlášených vozidel v regionu Scania CER (758 v ČR, 543 v SK a 880 v HUN) 27,3 litrů nafty na 100 kilometrů. V průběhu tří soutěžních měsíců klesla na 26,6 l/100 km. Toto snížení znamenalo vzhledem k ujetým kilometrům úsporu téměř 140.000 litrů nafty. Při její průměrné ceně 33 kč/l je to tedy v přepočtu více než 305.000.000 Kč.

Nízká spotřeba, kterou vozidla značky Scania vynikají, přispívá také k nižším emisím CO2. Díky snaze a soutěživosti řidičů se během tří měsíců Scania CO2NTROL CUP 2018 vypustilo do ovzduší o téměř 400 tisíc kilogramů CO2 méně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)