Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo 75 2,0i Twin Spark: Ideální italský sedan do každého počasí (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (30)
Poslední Alfa Romeo před převzetím značky koncernem Fiat se předvádí jako zábavný společník pro dovádění na zasněžených silnicích.

Alfa Romeo 75 představená v roce v roce 1985 je posledním modelem vyvinutým před spojením s Fiatem a do dnešních dnů také poslední model své značky s pohonem zadních kol, pokud vynecháme modely 8C Competizione a 8C Spider, které vznikly v omezených sériích.

Čtyřdveřový sedan se stupňovitou zádi a karoserií plnou ostrých hran se vyráběl v letech 1985 až 1992. K jejímu pohonu mohly sloužit zážehové čtyřválec s objemy od 1,6 do 2,0 l, šestiválce o objemu 2,5 nebo 3,0 l a pro příznivce nafty byl k dispozici i dvoulitrový turbodiesel.

Sedan s motorem vpředu a převodovkou v bloku s rozvodovkou u zadní nápravy si i přes jisté nedostatky ve spolehlivosti získal srdce zákazníků. Celkem se vyrobilo 387.500 vozů, z nichž se 170 tisíc prodalo během prvních tří let.

Alfa Romeo 75 2,0i Twin Spark, která je hlavní hrdinou krátkého videa s prázdnými zasněženými silnicemi se může pochlubit výkonem 109 kW (148 k) a samosvorným diferenciálem. Sportovní čtyřdveřový sedan s pohotovostní hmotností 1060 kg zrychlí z 0 na 100 km/h za 8,2 s a dosáhne maximální rychlosti okolo 203 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (30)
30. 1. 2012 17:09
Re: Dle mě nejlepší Alfa co kdy byla
[odkaz] ;-)
30. 1. 2012 10:38
Re: Dle mě nejlepší Alfa co kdy byla
75 byla na svou dobu pekna, dobre vybavena a slusne motorizovana....rachotina. Bez urazky - pokud se nekomu podarilo jezdit se 75 tak, aby v ni nic nehrkalo, tak pravdepodobne jen ze salonu do garaze. Slabe stranky:
- Ergonomie (schvalne - kde jsou tlacitka na stahovani oken?)
- Mizerne zpracovani interieru
- Sedadla (mela dobre tvarovani, nektere verze mely i Recara, ale konzole se rozviklaly)
- Podvozek, hlavne zadni naprava, nachylny na rozhozeni na spatnem povrchu
- Brzdy vzadu byly sice u prevodovky, coz je super pro rozlozeni hmotnosti, ale je to k nicemu, pokud se clovek musi o auto starat (a ze na ty brzdy slo sajrajtu az az...)
- Hridel, co vedla dozadu k prevodovce byla spojena "Hardy" spojkami (mozna tan nazev pletu), ktere mely opravdu jepici zivot. To se projevovalo nejprve vibracemi teto hridele, pri neleceni rovnou jejim upadnutim. Autodelta na to vyrabela hridel s kardan kloubem.

Silne stranky:
- Dramaticky vzhled (klinovity tvar, spoilery, linky a hrany a cervena barva...Itoska, no :-P )
- Jizdni vlastnosti (fakt neni moc aut, co na 14" kolech dokazou jezdit takhle... clovek mel za volantem pocit, ze je mistr sveta cestaku)
- Motory (dvoulitr, nebo trilitr mely super zvuk, krasne sly do otacek...Mozna ten dvoulitr byl jeste lepsi nez trilitr - paradoxne)
- Pri trose udrzby (velke trose) to bylo i normalni prakticke auto te doby. Treba prostor vzadu lepsi nez ta E30.

Zivot jedne 75 3,0 America jsem mohl sledovat od novoty az do nedobrovolneho sesrotovani.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
28. 1. 2012 17:18
Re: Dle mě nejlepší Alfa co kdy byla
Já reagoval samozřejmě na wolffa, který svým příspěvkem naznačoval, že 75 byla tehdejší vrchol a nikdo se jí ani nepřiblížil. Což je blbost. S E30 mám zkušenost a je to nádhera, samozřejmě M3 je asi ještě o deset levelů výše. Se 75 zkušenost nemám, ale ohlasy na ní + skvělá konstrukce, která musí být zákonitě zábavná zaručují, že to za volantem taky nebude asi špatné ;-)
Avatar - radekoo
28. 1. 2012 15:45
Re: Dle mě nejlepší Alfa co kdy byla
Neříkám, že nemáš pravdu, ale pokud se svezeš v M3 E30, tak tě to auto očaruje. S Alfou jsem bohužel tu čest neměl ;-\
28. 1. 2012 11:04
Skvostný vůz, skvělé zážitky!
Co dodat? Alfa 75, toť koncentrovaná esence pravých hodnot značky Alfa Romeo! Fantastická radost z jízdy, famózní zvuk, skvostný design:-) Kéž by ještě někdy Alfa Romeo něco takového vyráběla, ale dnešní automobilově zkur... doba tomu bohužel vůbec nepřeje. Bezpečnost a hlavně emise, emise + stále větší zamořování aut elektronickými asistenčními systémy :-( U většiny značek je radost z jízdy až na tom úplně posledním místě. To pro Alfu naštěstí neplatí (viz nová Giulietta), ale i tak už nemá zdaleka tak široké pole působnosti, jako dřív... Uvidíme, jestli se podaří navázat na odkaz 75 (alespoň částečně!) nové Giulii. Držíme palce, Alfo :yes: