Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sportka v podání Fordu není loterie

Ondřej Šuch
Diskuze (8)
Po roadsteru Streetka se české zastoupení Fordu odhodlalo i k uvedení temperementní uzavřené verze Sportka, jejímiž hlavními znaky jsou motor 1.6, širší rozchod a sportovněji pojatý interiér i vnější doplňky.

Zájemci o temperamentní svezení v malém voze to budou mít od letoška těžší. Jak jsme si ověřili při prvních testech loni v létě v Chorvatsku, je Sportka opravdu znatelně jistější a jízda s ní zábavnější než u sériového modelu s motorem 1.3.

V čem se Sportka liší? Sportka má podvozek příbuzný se Streetka, ale širší rozchod a je zároveň níže posazená. Zvenku je rozeznatelný integrovaný střešní spoiler, nárazníky v barvě karoserie a ve standardu má i mlhová světla. I interiér prozrazuje jeho sportovního ducha – kombinace hliníkové řadící páky, kůží obšitého volantu, hliníkových obkladů a sportovních dvoubarevných kožených sedadel je vizuálně i funkkčně docela atraktivní.

Ačkoliv má Sportka se svým bratříčkem Streetka – co se týká podvozku a motorizace – mnoho společného, u sportka je „radost z jízdy“ ještě výraznější. Jízdní projev Fordu Streetka však připomíná spíše legendární Ford Puma. Sportka je sebejisté, precizní a troufalé auto, které miluje zatáčky.

Vůz je osazen 16“ koly z lehkých slitin obutých do nízkoprofilových pneumatik. Přední náprava typu MacPherson má širší rozchod. Menšímu náklonu karoserie v zatáčkách napomáhá zkrutný stabilizátor, který je u Fordu Sportka o 64% tužší než u Ka. Úprav doznaly i přední pružiny. Zadní zavěšení je totožné s Fiestou a pružiny jsou o 7% tužší. To ještě umocňuje jisté jízdní chování Sportka.

Sportka je poháněno novým zážehovým agregátem 1,6 l Duratec 8V. Tento motor disponuje výkonem 95 koní při 5500 ot./min. Nejvyšší točivý moment je 135 Nm při 4250 ot./min. Nejlepší zátah má pak Sportka mezi 1500 a 4500 ot./min. Z 0 na 100 km/h akceleruje za 10,6 s a nejvyšší dosažitelná rychlost je 174 km/h. Motor je spojen s manuální, těsně odstupňovanou pětistupňovou převodovkou.

Základní cena modelu Sportka je 365000 Kč.

Nejbližšími konkurenty jsou Citroën C2 1.6 VTR, Peugeot 206 RC, Toyota Yaris 1.5 Turbo, byť každý se zcela jiným charakterem...

Ondřej Šuch
Diskuze (8)