Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sportovní modely BMW a Toyoty: Jedna platforma pro různě velká auta

Michal Fokt
Diskuze (19)
Společný vývoj sportovního modelu značek Toyota a BMW se neomezí jen na jeden typ vozu. Chystaná platforma by mohla nést spoustu velikostně docela odlišných zadokolek!

Když Toyota a BMW oznámily spolupráci na sportovním autě, rozjela se celá řada spekulací, o jaký vůz vlastně půjde. V případě japonského výrobce bylo od začátku jasné, že se chystá nová generace modelu Supra, to nám ale situaci příliš neosvětlilo. Nyní ale už máme konečně jasno - chystá se toho spousta!

Podle nejnovějších informací mají obě značky s novou platformou, navrženou pro pohon zadních kol velké plány. Bude totiž velmi variabilní a bude schopná posloužit jako základ pro sportovní vozy různých velikostí. Toyota ji použije jako pro již dříve avizovanou Supru, tak pro druhou generaci kupé GT 86. Ba co víc, mělo by na ní vzniknout ještě auto, menší než "hachiroku"!

Pokud jde o BMW, zde je situace o něco méně jasná. Jisté je, že novou platformu použije nové Z4, které bude menší a sportovnější, než to současné. Zatímco avizovat auto, menší, než Z4, by sice bylo velmi vítané, nicméně u BMW zatím silně spekulativní, objevují se náznaky, že platformu využije také budoucí BMW 6. Jen z toho zcela nevyplývá, zda bude nová emšestka využívat jinou techniku, než řada 5, potažmo 6 nebo zda BMW plánuje platformu využít i pro řady 3,4,5 a 6, což je určitě pravděpodobnější.

První dítko společného vývoje bychom měli spatřit už příští měsíc, je téměř jisté, že na Tokyo Motor Show bude představena studie, naznačující budoucí podobu typu Supra. Otázkou je, do jaké míry se kooperace BMW a Toyoty týká i motorů. Supra zcela jistě bude hybridní, naopak Z4 zcela jistě hybridní nebude.

Michal Fokt
Diskuze (19)
Avatar - N6600
25. 9. 2013 09:26
Re: supra
Tohoto by som sa nebal. Toyota svoje skusenosti pretavila do GT86 a pridu dalsie modely. Navyse, Toyota ma RWD Lexusy i F verzie, takze si myslim, ze bude rovnocennym partnerom BMW ako v oblasti motorov, tak i podvozku.
Avatar - N6600
25. 9. 2013 09:22
Re: :
Aha :-) Pardon... :/

Absolutny suhlas.
Avatar - Ondore
24. 9. 2013 21:14
Re: :
Už nemusí hrať "nezávislého", jeho reakcia je jasná. Si viem predstaviť tie grcy, keby tam to VW bolo... 8-s
24. 9. 2013 21:04
Re: supra
Snažil jsem se tím říct, že kvality Supry nemají na výsledek spolupráce BMW a Toyoty pražádný vliv. Jakkoli to ve své době bylo jistě skvělé auto, tak ta doba už je nějakých 10 let pryč :-)
24. 9. 2013 20:56
Re: supra
Ono tvrdit 13 let zastarale je ponekud drze, pochopil bych 20 let stare, ale zastarale?? To je trochu tvrdy kalibr k tomuhle autu.