Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sportovní modely Fordu se možná přejmenují na 999

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Místo americké zkratky SVT, evropské RS a australské FPV v budoucnu Ford zřejmě použije u sportovních modelů označení 999. To sahá hluboko do historie.

Evropský, respektive britský Ford má svůj Team RS, proto ostatně Škodovka prodává svoji Octavii na Ostrovech jako vRS. Ano, o sportovní divizi můžeme stále hovořit jako o britské, i když modrý ovál už žádná auta v Albionu kompletně nevyrábí. Také produkce v Austrálii bude ukončena, tam existuje zase FPV (Ford Performance Vehicles). No a konečně Američané si kupují vozy s logy SVT. Special Vehicle Team vznikl jako nástupce SVO (Special Vehicle Operations, 1981-1993) před jedenadvaceti lety a momentálně jej vede Hermann Salenbauch. Má za sebou už slušnou řádku modelů na základě pick-upů F-150 a Mustangů. Zajišťoval ale i vývoj a výrobu první generace ostrého Focusu s touto zkratkou, Američané si evropský RS koupit nemohli. Jeho prací je i retro supersport GT, pozapomenutou kapitolu pak představuje nabroušený Contour. Sedan byl zámořskou variantou prvního Mondea!

Agentura Psyma International zjišťuje, zda jméno 999 by bylo vhodné pro sportovní divizi velkého výrobce automobilů. Ta by se měla zabývat vývojem a výrobou vysokovýkonných vozů, jejich dílů a také závodním nasazením a pochopitelně s tím vším souvisejícím marketingem. Jeho jméno sice v průzkumu zveřejněno nebylo, ale je jasné, že jde o Ford. Server Jalopnik na tuto skutečnost upozornil jeden ze čtenářů. Objevily se samozřejmě spekulace, že ona trojčíslí by v budoucnosti mohla nahradit všechny tři zkratky celosvětově dle globální strategie Fordu. Pokud se dle respondentů ukáže tento krok jako správný. Automobilka s hlavním sídlem v Dearbornu jej evidentně skutečně zvažuje, jinak by si onen průzkum dělat nenechala a neutrácela by za něj peníze...

999 byl závodním vozem a samotný Henry Ford jej postavil po odchodu z Detroit Automobile Company k propagaci v roce 1902. Ano, společnost se svým příjmením založil až o rok později, ale už měl za sebou zkušenosti s výrobou lehkých čtyřkolových vozíků (quadricyklů) a dokonce i traktorů, které později nesly značku Fordson. Pomáhal mu cyklista Tom Cooper. Do přední části primitivního podvozku zamontovali obří čtyřválec s vrtáním 184 a zdvihem 180 mm. Tyto gigantické rozměry odpovídaly objemu 18,9 l, z něhož buchar dával výkon zhruba 75 kW. Zcela chyběla převodovka, diferenciál i volant, vůz bez karoserie se ovládal otočnou kovovou tyčí připomínající cyklistická řídítka, ale s madly umístěnými svisle. Jen setrvačník vážil 104 kg. Spolu s 999 vznikl ještě jeden závodní speciál menším čtyřválcem 16,7 l/53 kW. Oba vyšly Forda na pět tisíc dolarů.

Ale za 800 dolarů je oba prodal Cooperovi a pozdějšímu slavnému závodníkovi Barneymu Oldfieldovi, přičemž si ponechal právo užít jména k propagaci. Až tehdy mimochodem získaly oba svá jména, 999 podle čísla parní lokomotivy Empire State Express, která jako první pozemní vozidlo na světě překročila rychlost 160 km/h už v květnu 1893! Druhý žlutý exemplář nazvali oba muži Arrow (šíp). Oldfield, který až dosud v automobilu nikdy nejel, na 999 vyhrál několik závodů, ale pak odešel ke konkurenční firmě Alexandra Wintona. Arrow se také mohl pochlubit úspěšnou kariérou, ale v září 1903 s ním Frank Day havaroval a nehodu bohužel nepřežil. Henry Ford jej koupil zpět, opravil, přelakoval a přeznačil na 999. 12. ledna 1904 s „novým rudým ďáblem“ na zamrzlém jezeře St. Clair dosáhl rychlosti 147,05 km/h. Stal se tak nejrychlejším člověkem na Zemi. Rekord však uznala pouze americká automobilová asociace AAA.

Označení 999 nesl naposledy rekordní Fusion s palivovými články. Ten před sedmi lety dosáhl na solné pláni v americkém Bonneville rychlosti 207,3 mph, tedy 333,617 km/h. Šlo o speciál na bázi amerického Fusionu, nikoli hranaté krabičky, kterou dobře známe my. I když to byla prakticky jen silueta.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
24. 9. 2014 07:43
Re: Focus 999?
Myslíš něco jako FF 1.0EBQT ST313, když těch tvých 230kW přepočtu na koně? Aby se v tom pak jeden vůbec vyznal >:D >:D >:D
Avatar - twistedTSD
23. 9. 2014 22:19
Re: Focus 999?
Třeba půjde o návrat k označování dle objemu motoru. Takový Ford Focus 1.0 EB Quadroturbo 230 kW by byl pecka. ;-)
Avatar - Egi
23. 9. 2014 22:03
Bacha
jen aby z toho za chvíli nebylo spíš 666
23. 9. 2014 18:58
Focus 999?
To zní opravdu divně :no: Proč ničit v Evropě zavedené označení ST nebo RS? Nechápu. Marketingově bude třeba vynaložit zančně úsilí a peněz, aby to na trhu vyšlo. Navíc to opravdu sportovně nezní... :'-(