Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: dvě nová desetiválcová Audi RS krouží společně na Nürburgringu

Ondřej Láník
Diskuze (25)
Zatímco novému Audi R8 chybí na koncernového příbuzného ze stáje Lamborghini minimálně 2 válce pod zadním skleněným krytem, RS8 tento objektivní nedostatek již mít nebude. Z limuzíny S6 vyvíjí Audi verzi RS6, která k motoru 5,0 V10 přidává přeplňování.

Jestli jste si mysleli, že R8 je nejvyšší vrchol, kam Audi může v hierarchii značek v rámci VW Group jít, byl to omyl. Za přední sedadla se totiž vejde nejen vidlicový osmiválec 4,2 FSI (309 kW), ale také desetiválcový motor z Gallarda, který Audi umisťuje i do vozů S6 a S8. Konkurovat vozům jako je Porsche 911 Turbo nebude pro nováčka ve třídě snadné a tak je nutné nabídnout něco navíc. Očekává se, že výkon motoru bude asi 370 kW, tedy o něco nižší než v Lamborghini (382 kW při 8000 ot./min). Hlavním viditelným rozdílem jsou větší vstupy přivádějící vzduch k motoru a brzdám a rozsáhlejší aerodynamické úpravy karoserie. Z prvních fotografií to vypadá také na větší brzdy. Nedávno se vývojovému oddělení Audi stala nepříjemná nehoda, při níž jeden z prototypů RS8 zcela shořel.

Fotografům pracujícím pro Lehmann Photo Syndication se podařilo vyfotografovat dva velmi rychlé desetiválcové vozy současně. Tím, druhým za Audi RS8 je čtenářům Auto.cz důvěrně známý prototyp manažerské limuzíny RS6, která ale bude mít také ekvivalent v modelu RS6 Avant s karoserií kombi. V tomto případě je desetiválec vybaven přeplňováním (jedno turbodmychadlo pro každou ze dvou řad válců) a jeho nejvyšší výkon by se mohl dostat přes 400 kW.

Ondřej Láník
Diskuze (25)
Avatar - MeSiL
22. 4. 2007 10:34
Re: Všem, kteří plivají...
:yes:
Avatar - MeSiL
21. 4. 2007 21:39
Re: Horký koně z Itálie
Souhlas, ale nepříde vám divné, že luxusní sedan bude mít vyšší výkon než-li RS8 a Gallardo? Ano vím, že RS8 nemůže mít výkon stejný nebo vyšší než Gallardo, ale kam už se to dopracovalo, že sedany budou mít víc PS než supersporty(vím, že váha a blablabla bude horší, ale...?) Jinak označení RS8 mi příjde matoucí s limuzínou A8 či S8... mnohem lépe by zapadlo R9 či RS9 8-s