Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Nové BMW X3 (F25) – Nové fotografie

Ondřej Láník
Diskuze (9)
Místem vzniku příštího BMW X3 nebude jako dosud rakouský Graz, ale jihokarolinský Spartanburg ve Spojených státech.

Po sedmi letech je nejvyšší čas na střídání stráží na postu X3. Nedočkaví zákazníci už možná mezitím přesedlali do jen o málo menšího, ale o poznání sportovnějšího X1, ale teprve trojka bude plnohodnotným konkurentem Audi Q5 a Mercedesu GLK.

Nový model, jehož nové snímky jsou ve fotogalerii pod článkem, bude zachovávat původní koncepci karoserie. Bude ale oděn v novém stylu, ke kterému patří velké ledviny na místě masky. Náhodou není ani podobnost určitých partií s větším X6. Vidět je to zatím na jedné z nezahalených partií - profilu A-sloupku a jeho přechodu do střechy.

Zpočátku to tak nevypadalo, ale podle nejnovějších zpráv projekt F25 naroste a přiblíží se rozměrům, se kterými začínala první generace řady X5. Na programu dne bude zvětšování prostoru pro posádku a zkrátka nepříjde ani zavazadelník. Jestli BMW půjde cestou zvýšení karoserie (dnes nejnižší z německé trojice SUV), ale není jisté.

Stejně jako X1 bude i X3 v nabídce s pohonem 4x4 i 4x2. Cílem je v prvé řadě dosáhnout nižší kombinované spotřeby, ale i faktor radosti z jízdy je u SUV značky BMW důležitý. Modernizovaná škála motorů bude mít vyšší výkony a nižší spotřebu, ale to je u této značky vlastně už léta vývojový standard. Novinkou pro tuto modelovou řadu má být hybridní hnací soustava, která je mimořádně důležitá zejména na americkém trhu.

Výroba se přesune za moře, do amerického Spartanburgu, kde tak vznikne centrum výroby SUV značky BMW. S využitím rakouské kapacity kanadské firmy Magna BMW už nepočítá, ačkoli se zde BMW X3 úspěšně vyrábí od roku 2004. Smlouva na nástupce X3 nebyla s Magnou uzavřena. Naopak kontrakty na výrobu SUV Mini Countryman, komponenty Fiatu 500 Cabrio i příští generaci Porsche Boxster/Cayman mají v Rakousku jisté.

Premiéra nového BMW X3 se očekává ve druhé polovině roku 2010.

Ondřej Láník
Diskuze (9)
31. 3. 2010 17:18
X3
Čekám na novou X3 jako na smilování, X1 bylo pro mě zklamáním.Za cenu vybaveného X1 v předváděčce - za 1,4mega jsem mohl odjet s méně vybaveným X5 z téhož autosalonu - prostě cenový nesmysl!!! Bojím se však o kvalitu od těch amerických blbů a flinků. Objednávat prý snad půjde až v listopadu 2010 ?
31. 3. 2010 14:53
Re: BMW X1
Tak to určitě ne. Premiéra se dá očekávat v rozmezí pár měsíců a podobné testování by nedávalo smysl.
31. 3. 2010 14:52
Re: Výroba do US.
Ano, ale je rozhodně k lepšímu.
30. 3. 2010 08:13
Re: BMW X1
to si nemyslim
Avatar - Jethro
29. 3. 2010 19:03
BMW X1
Z toho co je k dispozici za fotky tak se jedná o BMW X1 sloužící k testování motorů pro X3 2010.