Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: BMW X5 M

David Bureš
Diskuze (0)
Také od nové generace největšího mnichovského SUV bude odvozena verze z dílny divize M.

Třetí generace BMW X5 (s interním označením F15) podle dostupných informací dorazí na přelomu let 2013 a 2014. Zhruba o rok později se dočkáme také vrcholného provedení s písmenem M v názvu.

Jednotlivé detaily zachyceného SUV dokazují, že se skutečně jedná o prototyp X5 M. Stačí pohlédnout na přední nárazník s výraznějšími chladicími otvory nebo na dva páry koncovek výfuku na zádi.

Pod kapotou nové generace X5 M se patrně objeví modernizovaný osmiválec s kódovým označením S63TU. Ten si zachová objem 4,4 litru, ale zvýší výkon nad úroveň současných evolucí – 408 kW (S63 v současné X5 M a X6 M) a 412 kW (S63T v modelu M5).

Majitelé budou profitovat nejen z vyššího výkonu, ale také z nižší hmotnosti. Nová generace X5 má být sice proti současnému provedení větší, zároveň ale má být také lehčí, a to až o 150 kilogramů u srovnatelných verzí.

Silný motor a upravený vzhled X5 M doplní také speciálně nastavený podvozek. Jízdní vlastnosti u nynější X5 M jsou chváleny a tuto charakteristiku si bude chtít udržet i nová generace. Díky nižší hmotnosti by mohlo budoucí rychlé SUV jezdit ještě lépe.

Dieta pomůže také se snížením spotřeby paliva. Nízká spotřeba totiž dokáže nalákat zákazníky i u vozu takového typu, jako je X5 M. Navíc úsporné motory jsou nutné kvůli zpřísňujícím se emisním normám.

David Bureš
Diskuze (0)