Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai a Kia se zaměří na elektromobily

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Hyundai Motor Group sdružující značky Hyundai a Kia v blízké budoucnosti představí kompaktní elektromobily.

Rozšíření vývoje elektromobilů je logické vzhledem k poněkud hysterickému snižování emisí, které prosazuje nejen Evropská unie. Jihokorejský koncern není v tomto oboru žádným nováčkem, jen sériová výroba byla dosud v nedohlednu. Přesto malá flotila modelů BlueOn vycházejících z minivozu i10 již jezdí od září 2010.

Na sympóziu Green Car v jihokorejském Gwangju odhalil koncern svou současnou strategii. Prvním elektromobilem v malosériové produkci bude malý vůz s logem Kia, který se objeví ještě letos. Projekt TAM tedy spěje do finiše.

Tisková zpráva hovoří také o miniautě, ovšem krabicoidním, které se delší dobu testuje a zřejmě sdílí platformu s novou generací Picanta. Příští rok by mělo jezdit ve 2.000 exemplářích.

HMG se také zaměří na plug-in hybridy a větší auta. Proč ne, know-how již nasbíral koncern dost. Navíc se předpokládá značný růst segmentu, který by se měl stát hlavním proudem. Navíc provozní vlastnosti současných (zejména lithium-iontových) akumulátorů se neustále zlepšují.

Sériový elektřinou poháněný vůz spadající do nižší střední třídy se začne vyrábět v prvním pololetí roku 2014, nejprve pod značkou Kia. Model mateřské společnost se stylizovaným H se objeví až ve druhé polovině letopočtu 2015.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
5. 10. 2011 08:24
Re: korajská kvalita
Netuším, co je "korajská kvalita", ale budiž... Pokud jste citovaný článek četl až do konce, musel jste si všimnout i posledního odstavce, ne? Takže pro osvěžení paměti:

"O značné subjektivitě těchto průzkumů svědčí i fakt, že podle červnového průzkumu J.D. Power and Associates byla kvůli zvýšenému počtu hlášených problémů značka Ford z loňské páté příčky až na 23. místě. V průzkumu společnosti Strategic Vision se americký Ford umístil na druhém místě. V německém průzkumu J. D. Power zase skončil Ford jedenáctý [celá zpráva]."

Zároveň dodávám, že zatímco průzkum Strategic Vision se opírá o pocity zákazníků ("vnímaná kvalita"), J. D. Power hodnotí tvrdá data - počet nahlášených závad na 1000 prodaných aut ("měřená kvalita")...

4. 10. 2011 20:11
Re: korajská kvalita
Ahoj Patriku. Zařadím se do kolony příspěvků, které nejsou k tématu (elktromobily).
Tvůj termín "dojmologie" mi připomněl dotazníky, které tu a tam dostávám na různých školeních. Jde obvykle o hodnocení lektora/školení... cca 10 otázek, na které po těch prosezených hodinách nemá nikdo náladu (ani to číst)... a tak kroužkuješ u každé otázky (ohodnoťte jako ve škole)... jak jinak objektivně, ale hlavně rychle, rychle, rychle! Já dávám na střídačku 1 a 2 + jednou 3, aby to bylo vyvážené. No a takhle nějak asi funguje sběr dat i jinde. Hezký večer.
4. 10. 2011 20:10
Re: korajská kvalita
:yes:
4. 10. 2011 17:21
Re: korajská kvalita
Jsou taky jiné průzkumy:
2009: [odkaz]
2010: [odkaz]
A protože Kia skončila za rok 2010 ve stejném průzkumu 26. (Hyundai 7.), přičemž mezi nimi žádné výrazné rozdíly v kvalitě nejsou a ani nemůžou být, řekl bych, že jsou tyhle průzkumy dost velká dojmologie. Koneckonců pokud si vzpomínám, v redakčních testovacích žebříčcích AutoBildu je přímo u dna hned několik modelů VW a nemyslím, že by to někdo bral surově vážně. A celé to ani nesouvisí s elektromobily, o kterých je tady řeč.
4. 10. 2011 16:38
Re: korajská kvalita
no, a chudáci kórejčania dávajú 5 alebo 7 rokov továrenskej záruky. podľa výskumu asi do 5 rokov skrachujú ;-\
p.s.: mám rád takéto prieskumy. v jednom bol hyundai niekde medzi top3, v ďalšom je na poslednom mieste :-!