Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Nové Ferrari F430 Challenge Stradale

Ondřej Láník
Diskuze (18)
CS - nebo-li Challenge Stradale se chystá už na letošní jaro, a tak ani zimní čas nebyl překážkou k několika ostrým testům nového modelu na slavném německém okruhu.

Italská odpověď na Porsche s přívlastkem RS využívá podobný recept. Hmotnost musí dolů za každou cenu, ať to stojí co to stojí. Na rozdíl od Porsche dostávají Challenge Stradale alespoň o pár koní výkonnější motor.

Nekompromisní prvky připomínající ostré závodění, které se objevovaly na předchozích Challenge Stradale se pravděpodobně kvůli stále přísnějším předpisům budou muset tentokrát odporoučet. Aby auto mohlo být homologováno nebude už mít boční okna z plexiskla, podobně se majitelé zřejmě rozloučí s centrálními maticemi na kolech, které nahradí klasických pět šroubů.

Jadrný zvuk je důležitým prvkem výbavy každého Ferrari a u Challenge Stradale to platí dvojnásob. Zvukové limity jsou ale také na mnoha trzích striktnější, což vyžaduje titěrnou ladičskou práci vývojového oddělení. Pomáhá jim v tom bezpochyby také mikrofon, který odhalují naše fotografie zádě prvních prototypů, které se vydaly na německý Nürburgring.

Hmotnost nižší asi o 100 kg vykouzlili v Itálii aplikací dílů z uhlíkových kompozitů, optimalizací stávající konstrukce a odstraněním z hlediska jízdy nepotřebných dílů. Vizuálně se nový model zvnějšku odlišuje výše položenými koncovkami výfuku, nově provedenou přídí i zádí. Měkoučké pneumatiky Pirelli PZero opět dodají novému CS nezbytnou trakci pro akceleraci. Na první pohled to vypadá, že brzdné schopnosti vozu budou vylepšeny velkoryseji dimenzovanou soustavou. Osmiválcový motor 4308 cm3, který má v obyčejném F430 maximální výkon 360 kW při 8500 ot./min by mohl posílit někam k 380 kW.

Oficiálně by se nové Ferrari F430 Challenge Stradale mělo představit zřejmě na ženevském autosalonu.

Ondřej Láník
Diskuze (18)
Avatar - MeSiL
3. 1. 2007 20:42
Re: zvuk
Asi před 2 měs. jsem jel z tréninku a čekal jsem na bus.(v Praze, jestli někdo zná, tak u Motola nahoře směrem na Vypich), cca. 21 hodin a přijeli za sebou jedna 360 Modena a za ní 360 CHallenge Stradale... ten zvuk :yes: :yes: :yes: jen to stálo na světlech a ten "brumlavej" zvuk :yes: :yes: :yes: . Jen na autobusový stanici řekly nějaký ženský "jo, svezla bych se":-) Lepší zvuk má jen málo aut (asi hodně lidí řekně, že neexistuje lepší zvuk), ale kdo slyšel ve videu nebo na vlastní uši (jako já) zvuk Porsche GT, tak se mnou bude asi souhlasit! (ale hodně supersportů jsem neslyšel, ale hodně jo :-)