Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Opel Junior – Nové mini z Eisenachu (nové foto)

David Bureš
Diskuze (0)
Opel chce dlouho očekávaným minivozem konkurovat hlavně Fiatu 500 a VW Up!.

Nové miniauto z dílny Opelu se začne vyrábět v německém Eisenachu v druhé polovině letošního roku. Vůz je automobilkou označován jako Junior, nyní se ale spekuluje, že by se jeho sériové provedení mohlo jmenovat Allegra.

Třídveřový automobil bude stát na zkrácené platformě Opelu Corsa, na délku bude měřit méně než 3,7 metru. V nabídce Opelu doplní Corsu a Agilu, která se však na českém trhu už od roku 2010 nenabízí. Na rozdíl od sesterského Suzuki Splash se druhá generace Opelu Agila v Česku moc neprodávala.

Jako první se na trh dostane Junior s nově vyvinutým zážehovým motorem. Pro rok 2014 pak Opel chystá elektrickou variantu tohoto minivozu. Ve stejném roce zřejmě na silnice vyjede i elektrická Škoda Citigo.

Podle slov Nicka Reillyho, bývalého šéfa evropských aktivit koncernu General Motors má Junior být stylový a módní automobil zapadající do současného moderního městského stylu.

Automobil pak rozhodně nemá být jen levnější verzí Corsy.

Šéfdesignér Opelu, Mark Adams pak o interiéru auta říká, že má při běžné jízdě nabídnout dostatek prostoru pro čtyři osoby. Uvnitř tak má být více místa než v Toyotě iQ. Podle dnešního trendu bude možné vnitřek individualizovat podle potřeb daného zákazníka, nemá chybět ani bohatá nabídka příplatkové výbavy.

Výroba nového malého Opelu bude zahájena sice ještě letos, první exempláře ale k zákazníkům zamíří až v roce 2013. Opel chce ročně vyrobit až 100 tisíc exemplářů tohoto vozu. Cena Junioru by měla začínat okolo hranice 10 tisíc euro, což v přepočtu odpovídá zhruba 254 tisícům korunám.


David Bureš
Diskuze (0)