Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z Británie do Číny a zpět. Nový Roewe 450 (Spy Photos)

Libor Zezulka
Diskuze (2)
China Automotive Industry Corporation (SAIC) se připravuje na premiéru svého nového sedanu Roewe 450, se kterým bude chtít uspět na evropských trzích.

Čínská společnost Shanghai Automotive Industrial Corpopartion (SAIC) získala práva na modely 75 a 25 zkrachovalé automobilky Rover. SAIC na nic nečekal a začal tahle auta v Číně vyrábět a nabízet tamějším zákazníkům. Výrobce má však větší plány a chce prorazit i na evropských trzích. Tady ovšem můžete narazit na menší problém. Jeho auta totiž nenesou jméno Rover avšak Roewe.

Jakkoliv to zní podobně Roewe nikdy Rover nebude, což vylučuje sázku na pozitivní asociace a nostalgii spojenou s původní značkou Rover. SAIC dobře věděl, že jméno Rover má v Evropě stále sílu, proto se snažil práva na značku získat od jejich držitele a někdejšího majitele automobilky – BMW. V tu chvíli se ovšem na scéně objevil Ford a Číňanům značku z preventivních důvodů vyfoukl.

Bál se totiž přílišné podobnosti jmen Rover a Land Rover. Ford dobře věděl, co dělá, neboť už jednou, v době vyhlášení bankrotu skupiny MG Rover, musel klientům složitě vysvětlovat, že Rover a Land Rover jsou dvě naprosto odlišné firmy. Číňané se ovšem myšlenky na úspěch v Evropě nevzdali a pustili se do vývoje vlastního sedanu (na snímcích), který bude mít evropský obličej i motory a bude se pravděpodobně jmenovat Roewe 450.

Další informace o přejmenování čínského Roveru na Roewe naleznete v článku: Z čínského Roveru se stane Roewe

Libor Zezulka
Diskuze (2)