Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Prodloužené BMW 1 Gran Turismo

David Bureš
Diskuze (0)
BMW chce dále rozšířit paletu nabízených modelů. Vedle elektromobilů upírá pozornost na segment MPV.

Automobilka BMW aktuálně pracuje na sériové verzi konceptu Active Tourer, která se v prodeji objeví na začátku roku 2015. Vedle základního provedení se počítá i s prodlouženou variantou. Právě ta byla zachycena během jízdních testů na okruhu Nürburgring Nordschleife.

Větší varianta se bude lišit hlavně v zadních partiích. Auto má například delší zadní dveře s větším prosklením.

O sériovém MPV se dosud hovořilo jako o řadě 1 Gran Turismo, francouzský server L’Automobile Magazine ale tvrdí, že auto bude součástí řady 2, která zatím debutovala v podobě kupé. Prodloužené MPV pak L’Automobile Magazine nazývá řadou 2 Gran Tourer.

Toto pojmenování ale nedává u rodinného MPV příliš smysl, sudé řady jsou totiž u BMW aktuálně vyhrazeny sportovnějším modelům – kupé, kabrioletům a sportovněji laděným sedanům.

Ian Robertson, člen představenstva v automobilce BMW odpovědný za marketing a prodeje, serveru Automotive News Europe odhalil, že prodloužená varianta chystaného velkoprostorového vozu dostane tři řady sedadel. Automobil má měřit asi 4,6 metru, zatímco kratší verze bude dlouhá zhruba 4,35 metru.

Základem obou MPV bude nová platforma UKL1 s pohonem předních kol, kterou použije také druhá generace SUV X1. Pod kapotou budou pracovat přeplňované tříválce a čtyřválce, samozřejmě zážehové i vznětové.

Konzervativní fanoušci značky jistě myšlenku mnichovského MPV s pohonem předních kol zavrhují, vždyť vozy BMW si spojují s pohonem zadních kol a sportovnějšími jízdními vlastnostmi. Zákazníkům ale takové řešení nejspíše vadit nebude, už před třemi lety z firemního výzkumu vyplynulo, že si většina majitelů řady 1 chybně myslí, že jejich auto má pohon předních kol.

Souboj německé prémiové trojky o titul nejprodávanější luxusní automobilky si navíc žádá vyplnění všech nezaplněných segmentů. Konkurenční Mercedes-Benz už své MPV nabízí – řadu B, Audi pak pracuje na velkoprostorovém autě s interním označením Spacer.

David Bureš
Diskuze (0)