Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Šestiválcový Jaguar XE zachycen na Severní smyčce

David Bureš
Diskuze (0)
Britský rival BMW 3 bude dostupný nejen se čtyřválcovými motory, ale také se šestiválcem ze sporťáku F-Type.

Testování Jaguaru XE pokračuje, špionážní fotografové tento model střední třídy zachytili během jízd na německém okruhu Nürburgring Nordschleife. Kvůli sportovnějšímu zaměření auta nemohl Jaguar při testování XE náročnou trať v pohoří Eifel opomenout.

S ohledem na zvuk motoru autor přiloženého videa usuzuje, že pod kapotou zachyceného prototypu pracuje vidlicový šestiválec ze sporťáku F-Type. Představitelé Jaguaru už dříve potvrdili, že XE tento kompresorem přeplňovaný třílitr použije.

V současnosti není jasné, jak výkonné verze se nástupce někdejšího X-Typu dočká. Pro F-Type jsou k dispozici dvě varianty, slabší nabízí 250 kW a 450 N.m, silnější pak 280 kW a 460 N.m.

Vedle šestiválce bude XE dostupné také s moderními čtyřválci z nové rodiny Ingenium. Nejúspornější z nich bude vypouštět méně než 100 gramů oxidu uhličitého na 100 kilometrů.

Přestože se vzhled v Zeleném pekle zachyceného prototypu XE skrývá pod vrstvou kamufláže, o vzhledu auta už máme dobrou představu. Jaguar totiž již dříve zveřejnil snímek přídě vozu, kterou nedávno následovala fotografie automobilu se speciální fólií, na níž je vyobrazena nosná část karoserie a bezpečnostní výztuhy.

Základem Jaguaru XE bude nová hliníková platforma Intelligent Aluminum Architecture (iQ[Al]). Tuto modulární platformu v budoucnu použijí i další modely značky, například zvažované sériové SUV a příští generace XF.

Představení Jaguaru XE se očekává v říjnu na pařížském autosalonu, k zahájení prodeje by mělo dojít v polovině příštího roku. Vedle čtyřdveřového fastbacku se počítá třeba i s kombi.

David Bureš
Diskuze (0)