Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spyker B6 Venator: Nový koncept skomírající automobilky

Jakub Kraus
Diskuze (1)
Je to již 13 let, co Spyker představil jeho vlastní, kompletně nový model. Teď to vypadá opět nadějně.

Malý nizozemský výrobce sportovních automobilů právě žije z prodejů modelu C8 Aileron, který je v podstatě pouze přestavěný C8 Spyder z roku 2000. Během minulých let se také Spyker snažil dostat do jiných sfér automobilového průmyslu například koupením Saabu, ale to se jaksi nepovedlo a Holanďani na tom málem prodělali i svoji divizi sportovních vozů. Naštěstí nestalo se tak.

Spyker se proto začal opět soustředit na omezené počty sportovních vozů. Proto právě teď na ženevském autosalonu představuje nový koncept se jménem B6 Venator. Ten by měl být situován pod řadu C8 a konkurovat základním variantám devětsetjedenáctek, i když velikostně je velmi podobný Boxsteru.

Jméno Venator pochází ze stíhacích letounů první světové války používaných Holandskem. Jeho současná pozemní verze je poháněna uprostřed umístěným vidlicovým šestiválcem s objemem 3,5 litru a výkonem 375 koní. Ten je přenášen přes šestistupňovou automatickou převodovku na kola zadní nápravy. Díky lehké konstrukci z hliníku a karbonu váží Venator pouze 1397 kg, což mu dává výborný poměr váha-výkon 3,7 kg na koně.

V interiéru je možné nalézt několik tradičních znaků Spykeru. Palubní desku z hliníku, prošívaná kožená sedadla a odhalený mechanismus řazení. Pokud se bude B6 vyrábět, což jistě souvisí s počtem potencionálních zákazníků ulovených v Ženevě, tak by měl stát přibližně tři a čtvrt milionu korun.


Jakub Kraus
Diskuze (1)