Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nizozemská automobilka Spyker byla v pololetí ztrátová

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Nizozemský výrobce luxusních automobilů Spyker, jenž letos koupil švédskou značku Saab, v prvním pololetí prodělal 139 milionů eur (zhruba 3,5 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která od svého založení nikdy nevykázala zisk.

Společnost rovněž uvedla, že v letošním roce očekává prodej 45.000 automobilů Saab. V příštím roce by se měl prodej zvýšit na 80.000 vozů a v dlouhodobém horizontu by měl dosáhnout 120.000 vozů ročně. Generální ředitel Saabu Jan Ake Jonsson přitom minulý měsíc předpověděl, že prodej by letos mohl dosáhnout až 50.000 vozů.

Spyker se začátkem roku po vleklých jednáních dohodl s největší americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (přes osm miliard Kč) v hotovosti a akciích.

Řada odborníků se však ke spojení podniků Spyker a Saab staví skepticky. Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM se stal v roce 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM koncem loňského roku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)