Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šrotovné v Rusku končí, experti však čekají další růst prodeje aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Téměř 77 procent šrotovacích prémií čerpali zákazníci AvtoVAZu.

V Rusku končí program šrotovného, který vládními dotacemi při odevzdání starého vozu a nákupu nového auta pomohl překonat pokles trhu. Ministerstvo obchodu a průmyslu sice už vydalo poslední z 600.000 oprávnění k čerpání šrotovací prémie, ale experti i tak počítají s dalším růstem prodejů. Rusko by se tak během tří let mohlo stát největším evropským odbytištěm nových aut.

Rusko bylo už v roce 2008 na nejlepší cestě předstihnout Německo v počtu prodaných nových vozů, ale pak udeřila krize a prodeje klesly na polovinu. K oživení poptávky od loňského jara přispělo i šrotovné v podobě prémie 50.000 rublů (asi 30.000 Kč) při nákupu nového auta vyrobeného v Rusku, oplátkou za odevzdání vozu staršího deseti let. Program odstartoval loni 8. března jako dárek premiéra Vladimira Putina k Mezinárodnímu dni žen.

Původně se počítalo s podporou nákupu 200.000 vozů, ale program byl mezitím dvakrát prodloužen a původní rozpočet se ztrojnásobil na 30 miliard rublů (asi 18 miliard Kč). Teď bude program ještě dobíhat: podle údajů ministerstva bylo k počátku měsíce řádně uzavřeno 585.653 kupních smluv, zákazníci se dočkali 489.409 aut a stát vyplatil dealerům necelých 19 miliard rublů. Záměrem úřadů je vše uzavřít do konce roku, ale to se prý sotva povede.

Šrotovné pomohlo z krize především největší ruské automobilce AvtoVAZ, na kterou připadlo téměř 77 procent šrotovacích prémií. Více než třetinu prémií použili Rusové k nákupu nejlacinějších vozů - Lada 2105 a 2107, jejichž konstrukce sahá ještě do 60. let minulého století, a Logan z koncernu Renault. Ten tak získal 7,6 procenta prémií. Následuje domácí Ižavto s 2,3 procenta, Ford s 2,1 a Škoda s 1,8 procenta prémií, shodně jako ruský GAZ.

Mladoboleslavská automobilka nyní hlásí z Ruska rekordní prodeje třetí měsíc za sebou (v květnu 6142 vozů) a na některé modely musejí zákazníci čekat celé měsíce. Ale podle vedoucího ruského zastoupení Petra Janeby více než šrotovné pomáhají vládní dotace k půjčkám na pořízení aut; na úvěr se nyní prodávají asi dvě pětiny škodovek, čímž se situace vrací do předkrizových dob. Do konce roku firma počítá s prodejem 75.000 vozů, oproti necelým 46.000 loni.

Ministr průmyslu a obchodu Viktor Christěnko, ani experti oslovení listem Vedomosti nepředpokládají, že by konec šrotovného otřásl trhem, na kterém se podle prognóz do konce roku prodá 2,35 až 2,7 milionu aut. Loni se s prémiemi prodalo 285.000 aut a šrotovné tak pomohlo až ze 70 procent ke zvýšení odbytu, zatímco letos by to podle Christěnka mělo být jen z desetiny.

Zatím, za pět měsíců roku, se podle podnikatelského sdružení AEB prodalo v Rusku 989.013 vozů, o 60 procent více než loni stejnou dobou.

Jakkoli šrotovné pomohlo k oživení trhu, k zásadní obměně vozového parku přesto nedošlo. Podle údajů firmy ASM-holding z 34,3 milionů vozů, které loni jezdily po ruských silnicích, byla skoro polovina, 16,7 milionu, starší deseti let.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)