Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Srovnání dálničních odpočívadel: Kde na dovolené zastavit?

David Bureš
Diskuze (12)
Test ADACu ukazuje, že evropská odpočívadla nejsou příliš dobře uzpůsobena pro rodiny s dětmi.

S blížícími se letními prázdninami německý autoklub ADAC hodnotil kvalitu dálničních odpočívadel. Hodnoceno bylo 65 odpočívadel ve 13 evropských zemích. Mezi nimi byla i dvě česká odpočívadla, na dálnici D5 u Rokycan a na D8 u Siřejovic.

V rámci testu bylo hodnoceno, jak které odpočívadlo uspokojí potřeby čtyřčlenné rodiny s malým dítětem. Každé místo bylo mezi letošním 16. lednem a 8. únorem navštíveno dvakrát bez předchozího ohlášení. Odpočívadla byla na základě pětibodové známkovací stupnici hodnocena v devíti kategoriích – dopravní bezpečnost, zařízení, údržba, restaurace, obchod, zařízení pro rodiny, toalety, hygiena a ceny.

Žádné z odpočívadel nedostalo nejlepší hodnocení, 33 míst bylo hodnoceno jako „dobré,“ 27 bylo „dostačujících,“ pět odpočívadel v testu propadlo s hodnocením „nedostatečné“ – mezi nimi i to u Rokycan. Odpočívadlo Siřejovice-východ bylo hodnoceno jako dostačující.

ADAC obecně nebyl spokojen se zázemím pro rodiny s dětmi a vybavením pro postižené. Například na jednom holandském odpočívadle museli zdejší zaměstnanci odstranit překážku, aby se osoba na invalidním vozíku dostala na toaletu. Autoklub rovněž doporučuje, aby byla na odpočívadlech vylepšena bezpečnost pro chodce.

Pro rodiny s dětmi jsou dobrá především odpočívadla ve Švýcarsku, na německých dálnicích a v Chorvatsku. Naopak českým odpočívadlům bylo vytknuto chybějící místo pro přebalování dětí a chybějící dětské hřiště. Porotci také u nás upozornili na nepříliš čisté restaurace. Špatně zařízená pro rodiny s dětmi jsou také odpočívadla v Itálii a Španělsku.

ADAC také nebyl příliš spokojený s cenami, v tomto ohledu dopadla špatně švýcarská odpočívadla. Důležitým tématem byla dále sociální zařízení, ADAC upozorňuje na to, že chorvatské a rakouské toalety byly čisté, přestože byly zdarma. Autoklub naopak není spokojen s německými toaletami Sanifair, za jejichž použití se platí 20 eurocentů. Zbývající část poplatku je možné si nechat proplatit v blízkém obchodě.

Vítězem testu se stalo odpočívadlo Wörthersee na rakouské dálnici A2 mezi Villachem a Vídní. Na něm porotci pochválili dobré jídlo, kvalitní a bezpečné dětské hřiště, dětský koutek a čisté toalety. Také ostatních šest rakouských odpočívadel si nevedlo špatně – všechny byly hodnoceny jako „dobré.“

Naopak propadlo srbské odpočívadlo Ruma na dálnici A1 mezi Bělehradem a Šidem. Kontroloři zde zkritizovali zázemí pro děti, špinavé sociální zařízení nebo nevyznačená parkovací místa pro invalidy.

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - Starfighter
24. 6. 2012 00:00
Re: Sanifair
Křovíčko je křovíčko >:D
Avatar - autista
23. 6. 2012 21:14
Re: smutna pravda...
Trasa, Praha - Londýn, u nás 10 Kč, Německo 50 centů a hnus, Belgie 70 centů a hygienické prkýnka, které se umyjí po spláchnutí desinfekcí, anglie 70 penny a hnus. V anglii londýn a jich anglie jsem na pěkný záchod nenarazil nikde. Nejlepší zkušenosti mám z AutoGrillu v Itálii, všude stejný nájezd na odpočívadlo, benzinu, kde byl AutoGrill, stejné parkoviště, čistota, vše. záchod zdarma a káva za 1,4 luxusní. Takže poučit se z Itálie by bylo super. Nejhorší je u nás, že každé odpočívadlo je jiné, a někdy je to s orientací na pendrek. Tam stejné řešení, jako když jdete do Lidlu v Anglii, v ČR, v Itálii, v Německu, na Slovensku, v Rakousku atd... ;-)
23. 6. 2012 17:42
Re: Sanifair
teď abych nekecal, ale když jsme minulý rok svištěli do Itálie, tak na dvou odpočívadlech v Reichu byly turnikety - 50Centů, ale vyjel papírek a bylo možno odečíst z útraty v jejich občerstvení....ale fakt si nevzpomenu, která to byla...
23. 6. 2012 17:20
Re: Sanifair
Tak samozřejmě nikoho to nezabije. Ale je to ponižující... kdyby to aspoň odečetli z útraty jako u McDonalds...
Avatar - Mrakoplas
23. 6. 2012 17:16
Odkaz
Nejsmutnější na tom je, že dokud člověk nevyjede za hranice, tak mu to ani nepřijde.

Jinak ve slušných mediích bývá zvykem linkovat na článek jenž je zdrojem. ;-)

[odkaz]