Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Srovnání dětských sedaček: Které určitě nekupovat?

David Bureš
Diskuze (34)
Pět dětských autosedaček obdrželo v letošním testu ADAC hodnocení „nedostatečné,“ dvě z nich byly od značky Graco.

Německý autoklub ADAC zveřejnil výsledky letošního testu autosedaček. V rámci zkoušek bylo zjištěno, že ne všechny jsou vhodné k použití. Z 33 testovaných sedaček získalo pět hodnocení „nedostatečné“, 17 sedaček bylo ohodnoceno jako dobré.

Hodnocení „dobré“ získala například sedačka Cybex Juno-Fix s nárazovým štítem. Její slabou stránkou je pouze horší ergonomie a nároky na větší prostor. Sedačka německé firmy s designem od českých autorů je určena pro děti od jednoho do čtyř let, které váží devět až osmnáct kilogramů. U nás stojí asi 4.400 Kč.

Dobře hodnocena byla i sedačka Cybex Aton 2. ADAC u ní pouze kritizuje, že z ní dítě hůře vidí ven. Její nosnost činí 13 kg, stojí asi 3.300 korun.

Hodnocení „nedostatečné“ obdržely autosedačky Easycarseat Inflatable, Kiddy Guardianfix Pro, Peg Perego Viaggio Convertible a dvě od značky Graco – modely Logico L a Junior Maxi.

Tyto sedačky měly problémy s bezpečnostní, při případném nárazu dítě příliš neochrání. Tři z nich měly problémy s bočním nárazem. I proto ADAC volá po co nejrychlejším zavedení bočních nárazových zkoušek do procesu certifikace autosedaček.

Sedačkám Graco Logico L a Graco Junior Maxi přitížilo nepříznivé směřování bezpečnostního pásu a lehce zvýšený obsah škodlivých chemických látek.

U nafukovací sedačky Easycarseat Inflatable (u nás prodávána pod značkou Bedi) byla zase kritizována špatná pozice sezení a velké nároky na prostor. Kiddy Guardianfix Pro pak není moc pevně připoutána k autu, dítě navíc hůře vidí ven a potah se špatně odstraňuje. Peg Perego Viaggio Convertibile se špatně umisťuje do auta, navíc není moc pevně připoutána k vozu.

ADAC rovněž zjistil, že vysoká cena není zárukou kvality. Peg Perego Viaggio Convertibile v bezpečnosti propadl, přitom u nás stojí okolo 5.200 korun. Kiddy Guardianfix Pro je ještě dražší, přijde na asi 7.000 korun.

Autoklub si naopak všiml, že v konstrukci sedaček se už neobjevuje tolik škodlivých látek jako dříve. Například sedačky Maxi Cosi Rodifix a Phil & Teds Tott XT byly v tomto ohledu v pořádku, zatímco jejich předchůdci v loňských testech propadly kvůli zvýšenému obsahu ftalátů.

Sedačky byly hodnoceny ve čtyřech kategoriích. V rámci kategorie Bezpečnost byl simulován čelní náraz při rychlosti 64 km/h a boční náraz při 50 km/h. V kategorii Ergonomie/Obsluha bylo hodnoceno, jak je sedačka stabilní, kolik místa zabírá nebo kudy vede bezpečnostní pás. Od loňska je zjišťován i obsah škodlivých látek v místech, se kterými dítě přijde do styku. V poslední kategorii Čištění/Zpracování bylo na základě několika subjektivních názorů hodnoceno, jak snadno se sedačka čistí a jaká je kvalita jejího zpracování.

David Bureš
Diskuze (34)
5. 6. 2012 20:20
reakce
Vyjádření importéra autosedaček Kiddy do České republiky k testu provedeného zkušebnou ADAC/STIWA naleznete zde:
[odkaz]
28. 5. 2012 01:23
Re: mnoho povyku pro nic
Ale ja nikde nerikam, ze jsi to napsal, z tveho prispevku proste vyplyva, ze sedacky zas tak neresis. je proste fakt, tvoje deti maji z poloviny stejny genom jako ty, pokud si jich nevazis, nevazis si sam sebe. V nekterych jazycich je uslovi "dostanes za co zaplatis" a podle mych zkusenosti je to pravda, "vyhodnych koupi" je malo, stejne jak ty pises predrazenych smejdu u kterych platis za "znacku a marketing". Kazdodenni praxe ukazuje, ze znacka neni virtualni pojem vytvoreny PR agenturami, ty mohou kvalitni vyrobek jen podporit, ne vytvorit. Jestli jsi presvedcen o opaku, napis nam sem par obecne prijimanych prikladu tvoje dojmy z nakupu zimnich gum neberu.
27. 5. 2012 20:10
Re: mnoho povyku pro nic
No a druhej sem může napsat, že je koupil taky a byl s nima plně spokojenej. To nevyřešíme! >:D
27. 5. 2012 18:44
Re: mnoho povyku pro nic
koukal po testech. Tak já kupřikladu po testech koukal když jsem vybíral zimáky. Vybral jsem ty nejlepší co podle testů ADAC byly. V tý době Dunlop Wintersport M3 a zjistil jsem, že navzdory testům jsou to strašný šmejdy. Takže to že v nějakým "nezávislým" testu něco vyjde dobře nejde brát jako bernou minci. ;-\
27. 5. 2012 16:53
Re: mnoho povyku pro nic
Určitě nejsem zastáncem hesla, že co je nejdražší, musí být nejlepší. Nicméně při výběru sedačky jsem hodně koukal po testech atd. a třeba za mě jsem se rozhodl pro Römer Babysafe plus a vůbec nešlo o to, že to je jedna z nejdražších. Na druhou stranu v těch testech neprošla spousta jinejch sedaček s podobnou cenou kterou má ten Römer.Každopádně ale třeba rozdíl mezi Chicem za 1500,- a tím Römerem asi bude. Ale jinak je to každýho věc, nikomu nic nevnucuju.