Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SsangYong Tivoli: Technické detaily korejské novinky

David Bureš
Diskuze (7)
Malé SUV má pomoci zvýšit prodeje korejské značky. Auto bude lákat na zajímavý vzhled nebo příplatkový pohon všech kol.

SsangYong v letošním roce zamíří do oblíbené kategorie malých SUV, po prosincové prezentaci vzhledu nového modelu Tivoli automobilka odhalila jeho technické detaily. Tivoli se tento měsíc začíná prodávat na korejském trhu, do Evropy vůz zamíří později, avšak ještě během letošního roku.

Na korejském trhu se Tivoli začíná prodávat se zážehovým čtyřválcem 1.6 e-XGi o výkonu 93 kW a točivém momentu 157 N.m. Standardem je pohon předních kol, z převodovek je na výběr šestistupňový manuál a automat Aisin se stejným počtem převodů. Později nabídku rozšíří i pohon všech kol.

Pro Evropu se rovněž počítá se vznětovou šestnáctistovkou. Dále je zvažována hybridní verze, která by mohla použít méně obvyklou kombinaci elektromotoru s turbodieselem.

Tivoli je pětimístné SUV dlouhé 4.195 mm, široké 1.795 mm a vysoké 1.590 mm, svými rozměry se tak řadí mezi vozy jako Renault Captur a Opel Mokka. Rozvor náprav korejského SUV činí 2.600 milimetrů.

Přední náprava Tivoli je typu MacPherson, vzadu je u verze 4x2 torzní příčka. Základem auta je nově vyvinutá platforma, kterou později patrně využijí i další modely značky. Prodloužená verze této platformy by se mohla objevit například ve zvažovaném malém MPV.

Výbava Tivoli půjde v duchu dnešní doby. Malé SUV nabídne mimo jiné sedm airbagů, multimediální systém s dotykovým displejem, zabudovanou navigaci od TomTomu, dvouzónovou klimatizaci a zadní parkovací kameru.

Tivoli má mít velký podíl na zvýšení prodejů SsangYongu. Zatímco loni tato korejská značka prodala 141.047 automobilů, v roce 2017 chce překonat hranici 300.000 prodaných vozů.

David Bureš
Diskuze (7)
14. 1. 2015 21:11
Mahindra
Ssayngyong koupila Mahindra a už vypadá celkem k světu. Ještě nějaký ten diesel a je v Evropě má šanci v pohodě.
Avatar - dolfi
14. 1. 2015 19:39
Re: no ty vole
Jo, mělo by se to jmenovat Tyvole, ne Tivoli >:-[]
Avatar - dolfi
14. 1. 2015 19:38
Re: Líbí
Až se to začne *, tak to bude :no:
Avatar - dolfi
14. 1. 2015 19:38
Re: Tá značka
Prý se budou jmenovat "BestCarEver" >:D
Avatar - TeeJay
14. 1. 2015 18:03
Líbí
Tohle je velmi příjemné překvapení, další korejské SUV, co má styl. :yes: Tivoli sice působí dost japonsky, ale to Evropan stejně není schopný rozlišit. ;-)

Škoda opět interiéru, vypadá lacině už na fotkách takže realita asi bude ještě o dost horší. ;-\ Uvidíme, co cena. Každopádně bych to zatím viděl na :yes: