Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SSC Tuatara: 0-320 km/h za 16 s (video)

David Bureš
Diskuze (0)
Chystaný americký spersport zrychlí z 0-320 km/h rychleji než konkurenční Koenigsegg Agera R.

Americká firma Shelby Super Cars (SSC) testuje chystaný model Tuatara. Základem testovaného prototypu je sice stávající SSC Ultimate Aero, uvnitř se ale ukrývá technika Tuatary.

Společnost SSC v současnosti testuje sedmistupňovou převodovku a zkouší různé převodové poměry. V průběhu zkoušek si testovací mula Tuatary několikrát vyzkoušela i sprint z 0-320 km/h (0-200 mph), který podle SSC zvládla za 16 sekund.

V případě, že Tuatara bude takto rychlá i ve své sériové podobě, bude v tomto sprintu rychlejší než Koenigsegg Agera R. Švédský konkurent totiž podle oficiálního měření zrychlí z 0-200 mph za 17,68 sekund. Další soupeř, americký supersport Hennessey Venom GT, jehož základem je Lotus Elise, akceleruje z 0-200 mph za 15,9 s.

O pohon SSC Tuatara se bude starat motor 7,0 DOHC V8 přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. Jeho výkon je odhadován na 992 kW (1350 kW). Sedmistupňová převodovka bude manuální, nebo robotizovaná, v obou případech s třílamelovou karbonovou spojkou.

Pod designem je podepsán americký designér supersportů Jason Castriota. Ten se v poslední době blýsknul konceptem Saab PhoeniX a studií Bertone Mantide, navrhl ale také například Maserati GranTurismo, Ferrari 599 GTB nebo zakázkové Ferrari P4/5.

Název Tuatara pochází z Nového Zélandu. Maorové, tamní domorodci, tak označují jednoho ostrovního plaza. V jejich jazyce Tuatara znamená „ostny na zádech“ a podobný prvek se objevuje i na kapotáži nového SSC.

David Bureš
Diskuze (0)