Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stane se z Roveru prémiová značka Mazdy?

Jan Cacek
Diskuze (37)
Poté, co koncern Ford odkoupil práva ke značce Rover, vyrojily se spekulace o záměrech amerického koncernu s touto tradiční britskou značkou.

Poté, co koncern Ford odkoupil práva ke značce Rover, vyrojily se spekulace o záměrech amerického koncernu s touto tradiční britskou značkou. Podle nejjednodušší teorie se těžkými problémy sužovaný Ford snaží pouze zabránit nebezpečí, že by mohlo dojít ke zmatení veřejnosti ohledně vnímání značek Rover a Land Rover. Po peripetiích kolem zkrachovalého MG Rover, které nakonec skončilo v čínských rukou a s ohledem na neskrývané tanečky hned několika čínských výrobců kolem koupě některých tradičních britských značek, se jeví opatření Fordu na ochranu pověsti své divize Land Rover jako velmi rozumné.

Edward Lapham z respektovaného Automotive News však přišel s teorií, podle níž by Ford mohl rozšířit svou divizi prémiových značek a učinit z Roveru luxusní divizi Mazdy, která je momentálně na vzestupu a jejímu růstu by přišel vhod další impuls. Mazda by tak následovala příklad dalších japonských automobilek, které na trhu úspěšně uvedly luxusní divize Lexus (Toyota), Acura (Honda) a Infiniti (Nissan).

Při kritičtějším pohledu se ale zmíněné obrození Roveru zdá dost nepravděpodobné, a to z několika důvodů. Hlavním důvodem je špatná ekonomická situace Fordu, který má momentálně zhola jiné starosti, než financovat rizikové uvedení nové značky. Dalšími protiargumenty jsou nepříliš vyhraněná image Roveru, jenž byl v nedávné minulosti spjat s Hondou a v neposlední řadě také sporný tržní potenciál prémiové divize Mazdy, která se sama řadí spíše mezi menší výrobce.

Jan Cacek
Diskuze (37)