Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Češi v bazarech už tolik nekupují staré ojetiny, zájem je o zánovní auta

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (56)
Pozornost zájemců o ojeté automobily se stále více přesouvá k novějším modelům, jejichž ceny navíc neustále klesají.

Podle některých údajů deklarovaný průměrný věk auta v České republice dosahuje až 17,43 let, ale z údajů autobazaru AAA Auto vyplývá, že trvale roste obliba mladších ojetých automobilů.

V největší české síti autobazarů je zájem především o zánovní vozy do dvou let stáří, jejichž prodejní čísla se od roku 2009 stále zvyšují. V případě ojetých automobilů starších deseti let je situace odlišná: Jejich prodeje v posledních dvou letech mírně klesají.

K hlavním důvodům obliby zánovních ojetin patří skutečnost, že k nejvýraznějšímu snížení ceny auta dochází v prvních dvou letech provozu. Na jejich konci má ojetina hodnotu asi 70 % původní ceny.

Ceny ojetých automobilů se samozřejmě odvíjejí především od stáří a stavu. Pro spotřebitele je proto dobré taktizovat s poklesem ceny na přelomu roku, protože právě s nástupem nového roku všechna aut papírově zestárnou o jeden rok.

Toho využívají zákazníci i autobazary. AAA Auto uvádí, že letos sníží ceny svých ojetých vozů o 10 až 30 % již v posledním týdnu před Vánocemi. Tento autobazar navíc sestavil několik příkladů nejoblíbenějších modelů a jejich zestárnutí od roku 2013, při jejichž koupi bude možné ušetřit.

Podle těchto příkladů se nejstarší Škody Fabia druhé generace od roku 2013 objeví v kategorii šestiletých vozů a překonají tak psychologickou hranici vozu ve stáří do pěti let, po které cena výrazněji klesá.

Dalším uváděným příkladem je třetí generace Fordu Focus, která se od roku 2013 objeví v kategorii dvouletých ojetých vozů. Volkswagen Passat sedmé generace bude v příštím roce již mezi tříletými auty a jeho předchůdce se dostane mezi sedmileté ojetiny. V kategorii pětiletých aut se objeví i třetí generace Renaultu Mégane.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (56)
2. 2. 2013 17:34
Re: Stočené km, havarovené vozy, nejasný původ
Skvělý motor? >:-[] >:-[] >:-[]
6. 1. 2013 11:35
Stočené km, havarovené vozy, nejasný původ
Sháněl jsem Fábii 1,4 v naftě s turbem (skvělý motor) a hledal jsem skutečně dlouho. Jednu jsem pro ženu i koupil, ale během týdne jsme auto vraceli a to nebylo lehké, navíc nás to pár tisíc stálo. Chci říct, jedná se o skvělé auto, ale bazary jsou plné bouranejch, přetočenejch a jinak nekvalitních aut tohoto typu až mi z toho šla hlava kolem. Bezproblémové auto bych asi neměl do dnes, kdyby mi nepomohli odborníci z Kontroly vozu. Vřele doporučuji www.kontrolavozu.cz
2. 1. 2013 17:06
staré ojetiny
Kup auta z bazaru určitě ano, ale je dobré, z hlediska bezpečnosti, dát přednost novějším modelům, které skýtají větší komfort a vybavení pro případ nehody. Ne všichni si můžeme dovolit nové auto, bazar je proto dobrou alternativou. Ale i v tomto případě je důležité mít "šťastnou" ruku při výběru. Možností a nabídek je opravdu hodně.
2. 1. 2013 16:59
zánovní auta
Je dobře, že češi dávají přednost novějším autům, třeba i z bazaru, před staršími modely. Novější auta mají lepší vybavení, které v případě nehody skýtá i větší bezpečnost.
18. 12. 2012 12:55
přesně
Já volím vždycky radši prověřené auto než bych koupil kárku z nějaké komise. Asi nejsem sám, když v listopadu měli nárůst prodejů o 18 procent. Bezpečnost je hlavní, v tom souhlas..nekupujte šroty.. německá auta jsou nej.