Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Startech Coupe V8 – Dravec z Německa

Miroslav Kudělka
Diskuze (3)
Chrysler Crossfire je zajímavý americký sportovní vůz. Má však jednu neobvyklou vlastnost, je osazen poměrně malým šestiválcovým motorem. Startech tento nedostatek radikálně změnil a osadil jej motorem V8 6,1 litru.

Jméno Startech nepatří mezi velmi známé, je to dáno tím, že se jedná o zcela novou značku. Vznikla letos, jako odnož renomovaného úpravce vozů Mercedes-Benz, firmy Brabus. Je to logický následek jejího blízkého napojení na koncern DaimlerChrysler. Startech tedy nabízí upravené vozy americké části koncernu. Z této kombinace také vychází model Coupe V8. Pod dlouhou přední kapotu si našel cestu velký motor V8 objemu 6,1 litru, jenž je upravenou jednotkou M-B. Disponuje nadmíru dostačujícím výkonem 313 kW (426 k) při 5400 ot/min a točivým momentem 621 Nm při 4100 ot/min. Výkon je přenášen na zadní kola přes pětistupňovou automatiku a samosvorný diferenciál. Tyto hodnoty dávají nevelkému sporťáku vražednou dynamiku. Zrychlení z 0-100 km/h zvládá za 4,7 sekundy a nejvyšší rychlost se dotýká číslice 300 km/h. Hodnoty jistě dostačující.

Tomuto běsnění koní musel být také přizpůsoben podvozek. Ten dostal nejen tvrdší progresivně vinuté pružiny, ale i plynové nastavitelné tlumiče. O zastavení se starají duté a příčně vrtané kotouče o průměrech 355 mm vpředu a 300 mm vzadu. Svírají je hliníkové třmeny s šesti pístky na přední nápravě a čtyřmi vzadu. Pohled na tyto skvosty nám umožňují velká jednodílná hliníková kola s deseti paprsky. Na přední nápravě mají rozměr 8,5J x 19, vzadu 9J x 20 a jsou obuté do pneumatik 235/35 ZR 19, resp. 255/30 ZR 20. Ve vysokých rychlostech hraje velkou roli také aerodynamika a i ta prošla vylepšením. Na předním nárazníku přibyl spoiler pro potlačení vztlaku přední nápravy a na záď byl dodán střešní spoiler a rozšířen originální spoiler pod zadním sklem.

Interiér dostal nové dvoubarevné kožené čalounění doplněné stříbrným uhlíkovým kompozitem na středové konzole, panelu přístrojů, dveřích, volící páce převodovky a madle ruční brzdy. Prahy dveří jsou osazeny nerezovými lištami s osvětleným logem Startech a nechybí velurové koberce také opatřené logem. V nabídce je také navigační systém VDO.

Miroslav Kudělka
Diskuze (3)