Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stlačený vzduch v Německu nyní za 1 euro

Diskuze (43)
Že je vzduch zadarmo, neplatí vždy. Nyní se zkouší v Německu, zda jsou motoristé ochotni platit za dohuštění pneumatik.

Firma Air-Serv způsobila v Německu menší pozdvižení, když na vybraných čerpacích stanicích instalovala celkem asi 200 kompresorů na doplnění tlaku v pneumatikách. Od těch současných se liší jednou podstatnou věcí – vyžadují vhození eurové mince.

Jak informuje AutoBild, na straně provozovatele představuje toto řešení samé výhody. Za kompresor již není zodpovědný majitel čerpací stanice, ale Air-Serv. Ušetří si tak náklady za bezplatné poskytování této služby, které prý jdou do stovek euro ročně.

Výměnou za instalaci zpoplatněného kompresoru má navíc majitel čerpací stanice určitý (nezveřejněný) podíl z inkasovaných peněz. Navíc v případě, že dojde k poruše, kompresor automaticky upozorní Air-Serv.

A s tím souvisí hlaví výhoda pro uživatele – už se nejspíš nesetká s nefunkčním kompresorem. Jeho provozovateli na bezchybném fungování díky ekonomickému zájmu záleží.

Otázkou je, co na to řekne německá veřejnost. Z dálničních odpočívadel jsou dobře známé zpoplatněné toalety firmy Sanifair, ty ale Němcům začínají vadit. Vlnu odporu vyvolalo nedávné zdražení poplatku za užití toalety z 50 na 70 centů. Přitom dohuštění pneumatik je ještě dražší.

Air-Serv ale není jediný. Stejný krok, ačkoliv v menším rozsahu, v Německu zkouší Shell. Zatím jen na třech čerpacích stanicích, u nizozemských hranic – ne náhodou, v nedalekém Nizozemsku se totiž za dohuštění platí už po desetiletí.

Diskuze (43)
30. 7. 2011 00:27
Re: Všechnu placenou zlodějinu ať si strčí někam
:-) :yes:
Avatar - Guttalax
29. 7. 2011 10:17
compresor
;-) V autě mám na rezervě malý 12V kompersorek a neotravuji na pumpách. Stejně mají rozdupané koncovky jak si tam morgoši dofukují čornuté bycikle >:D >:D >:D
Avatar - gld
28. 7. 2011 20:45
Re: Teď už na vzduchu bude jezdit opravdu jen blbec
Veď vravím, že sa ti lepšie zaspáva. To za tých 120 korún stojí, že? >:D
28. 7. 2011 20:40
Re: Teď už na vzduchu bude jezdit opravdu jen blbec
vrat vysvedceni ZS
28. 7. 2011 20:34
Re: Už je to tady, platí se za vzduch
Presne koli tomu som si kupil maly rucny vysavac. Napajanie cez zasuvku zapalovaca, a vycistim si auto poriadne. Nemusim sa ponahlat aby mi automat prave "nesekol" s vysavacom, ked som v polovici (a ze su tie vysavace vacsinou nastavene prave tak, ze na jednu mincu clovek cele auto nepovysava!).

Podobne aj pneumatiky: tusim za 12€ som si v autoklube kupil malicky kompresor tiez na zasuvku zapalovaca, dofukam kola kde potrebujem. Ked uz davam za nadrz 70-80€, nebudem platit este aj za vysavac a stlaceny vzduch...